Elämä on valintoja – onko valinnoilla väliä?

Kumpi on järkevämpää: valita tuote, jonka ostohinta on edullisin vai valita tuote, jonka kokonaiskustannukset ovat edullisemmat? Veikkaan, että moni antaa äänensä jälkimmäiselle vaihtoehdolle.

Miksi kuitenkin edelleen niin moni valitsee tuon ensimmäisen vaihtoehdon? Halpa ostohinta ei kauan lämmitä, jos kokonaiskulut karkaavat hetken päästä käsistä. Olisiko syynä tiedon puute vai yksinkertaisesti kiire.

Onko sillä lopultakaan niin suurta väliä? Väittäisin, että kyllä on – ja vieläpä merkittävän paljon. Annan esimerkiksi lautasliinan, joka on tuote, jonka ympärillä ei perinteisesti ole suurtakaan glamouria. Liina kuin liina.

Mietitäänpä hetki. Olet saapunut kahvilaan, josta olet kuullut paljon hyvää. Odotukset ovat korkealla. Miten ihana sisustus! Mikä tuoksu! Pöydät kutsuvat viettämään aikaa ja nauttimaan hetken upeasta kahvikokemuksesta. Tilaat kahvin ja leivonnaisen. Kahvi tehdään juuri sinua varten – lähes artesaanityötä. Kaiken tämän nautinnon kylkeen on tarjolla mahdollisimman pieni ”nyhtöliina” (aikaisemmin näitä kutsuttiin alalla nakkikioskiliinoiksi). Hienosti rakennettu konsepti sai särön kylkeensä.

Vaihtoehtojakin onneksi on. Pari edellistä lausetta voisikin korjata sillä, että lopuksi kahvitarjoilun viereen voit ottaa kauniin värisen, kahvilan ilosanomaa kertovan liinan, joka viimeistelee tarjoilun. Ainutlaatuinen kahvilakokemus saa arvoisensa liinan.

Toinen esimerkki. Pistäydyt nopean konseptin ravintolaan. Äkkiä jotain täyttävää. Tilaat annoksen, joka tällä kertaa sisältää normaalia sottaavampaa ruokaa. Tarvitset siis kunnon liinan, jolla suojata syli ja pyyhkiä suupielet sekä sormet. Nopeasti – ja hygieenisesti. Kahmit liinoja yksi toisensa jälkeen, koska huomaat, että yhdellä ei pärjää. Montako liinaa otit?

Liinojen määrällä on merkitystä paitsi kustannuksiin, niin kertyvän jätteen määrään ja ennen kaikkea käytetyn raaka-aineen määrään. Olisiko tilanne ollut toinen, jos liina olisikin ollut alun perin riittävän kokoinen?

Liinojen valinnassa on hyvä miettiä kokonaisuutta. Onko liina oikean kokoinen? Onko liina oikean värinen? Onko liina omaan konseptiin toimivin? Millainen liina antaisi yrityksen toimintaan lisäarvoa ja millainen liina tukisi parhaiten omaa brändiä? Onko näillä edes väliä?

Sen päätät sinä. Elämä on valintoja.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons