Kuusi vinkkiä keskustelevampaan ilmapiiriin

Olemme pohtineet, miten teemme Fiblonista yhdessä vieläkin paremman työpaikan. Yhdeksi kehittämisen kohteeksi nousi yllättäen keskusteleva ilmapiiri. Kuuntele, ole läsnä ja aidosti kiinnostunut toisten mielipiteistä. Käsi sydämelle, montako kertaa itse annat tilaa aidolle keskustelulle? Olemme purkaneet keskustelevan ilmapiirin reseptiä pienempiin ainesosiin:

 

  1. Läsnäoloa

Keskusteleva ilmapiiri edellyttää jokaiselta tietoista läsnäoloa. Ajatusten täytyy olla samassa paikassa fyysisen läsnäolon kanssa.

  1. Kuuntelua

Keskustelussa kuuntelulla äärimmäisen tärkeä rooli. Kuuntelu ei tarkoita hiljaa olemista, vaan sitä, että aktiivisesti kuuntelee, mitä toisella on sanottavaa. ”I listen to understand not to reply”, kuten logistiikkapäällikkömme Heli viime kuukausipalaverissa totesi.

  1. Oman mielipiteen joustavuutta

Jos oma mielipide on lukittu jo ennen keskustelua, ei keskustelu ole aitoa. Varmista, että olet tarvittaessa valmis perustellusti liikkumaan myös tässä suunnassa. Keskustelulla ei ole paikkaa, jos oma mielipide on niin vahvasti lukittu, että tosiasiassa et halua kuunnella aidosti toista.

  1. Halua päästä irti uskomuksista

Tarkkaile, paljonko keskustelua värittävät omat uskomuksesi niin keskustelusta ylipäätään, toisten mielipiteistä tai toiminnasta. Jos uskot, että ei tällä keskustelulla koskaan mitään saavuteta tai ei meillä kuitenkaan koskaan näitä asioita viedä loppuun asti, niin voit vain arvata, paljonko tämä vaikuttaa keskusteluilmapiiriin.

  1. Rohkeutta, avoimuutta ja rehellisyyttä

Rohkeus tarttua oikeisiin asioihin, eikä kiertää niitä kuin kissa kuumaa puuroa. Avoimuutta todellisista syistä ja tilanteista. Rehellisyyttä itseään ja muita kohtaan. Tähän liittyy myös kyky hyväksyä epäonnistuminen.

  1. Keskittyminen omaan tekemiseen

Keskustelevampi ilmapiiri syntyy pitkälti omasta tekemisestä. Kun siirtää fokuksen itseensä muiden sijasta, tietää varmasti pystyvänsä vaikuttamaan. Omiin tekemisiin kun on itsellä valta, toisen tekemisiin taas ei.

 

Meillä on nyt parempia aineksia kehittää keskustelevampaa ilmapiiriä, kun reseptiikka alkaa hahmottumaan. Työtä on kuitenkin vielä edessä. Tämän vuoden teemamme erilaisuuden ymmärtäminen vaatii kuitenkin mitä suuremmassa määrin keskustelevaa ilmapiiriä. On siis hienoa, että olemme taas askeleen edempänä kohti parempaa työpaikkaa.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons