Joko-tai vai sekä-että

Meillä porilaisilla on etuoikeus saada seurata ajankohtaista ja mielenkiintoista Suomi Areena keskustelua kotikaupungissamme keskellä parhainta kesää. Itselleni on jo tullut tavaksi valita kunnon setti erilaisia keskustelutilaisuuksia heti ohjelman tultua julki. Näin tänäkin vuonna.

Mitä pidemmälle viikko eteni sitä selvemmäksi kävi, että varsin moni asia on sittenkin enemmän sekä että kuin joko tai. Harvoin asiat ovat niin yksiselitteisiä tai vaihtoehdot mustavalkoisia.

Tämä kävi mielessäni myös tehdessäni asiakkaidemme käyttöön uutta asiantuntijamateriaalia. Vain harvoin löytyy tilanteita, joissa asiat ratkaistaan yksinkertaisesti yhdellä tavalla.

Samoin myös ravintola on kokonaisuus pieniä valintoja. Millainen ruokalista, millaiset yksittäiset raaka-aineet, astiastot, lautasliinat, verhot, pöydät tai henkilökunta valitaan, harvoin yksittäisenä asiana ratkaisee ravintolan menestystä. Sen sijaan menestys rakentuu pienistä valinnoista ja niistä syntyvästä kokonaisuudesta. Toisaalta väärä valinta voi omalta osaltaan vähentää tai horjuttaa jo saavutettua kokonaisuutta.

Hyvä esimerkki tällaisesta sekä että valinnasta on lautasliina. Yksittäisenä tuotteena se ei aikaansaa ravintolan menestystä, mutta yksittäisenä palasena sillä on oma paikkansa tukemassa kokonaisuutta. Väärä valinta ei välttämättä kaada kokonaisuutta, mutta särön se saa aikaan.

Olen monta kertaa kuullut sanottavan, että lautasliina on toissijainen tuote. Tärkeämpää on panostaa ruokaan. En lähde kiistelemään tuosta. Ravintolassa ruoka on takuulla keskiössä. Olisi ihme, jos näin ei olisi. Onko se kuitenkaan syy vähätellä muita tekijöitä? Ei tietenkään. Vaikka ruoka on ravintolan keskiössä, ei asia ole sillä ratkaistu. Kyse ei ole joko-tai asetelmasta vaan sekä-että. Lautasliinalla on oma paikkansa ruokailussa ja sen merkitystä ei ole syytä unohtaa. Miltä tuntuisi saada postimerkinkokoinen tai seitin ohut liina sylin suojaksi? Vaivalla ja rakkaudella valmistettu ruoka vaatii seurakseen samalla sydämellä valitun lautasliinan. Kokonaisuus on monen osan summa.

 

Kirjoittaja on porilainen perheyrittäjä toisessa polvessa, joka ei voi kulkea kahvilan tai ravintolan ohi vilkaisematta lautasliinoja.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons