Voiko väreillä lisätä ravintolan viihtyisyyttä?

Värien vaikutus ihmiseen on kiistaton tosiasia. Värit vaikuttavat meihin yksilöllisesti – toiset rauhoittavat, toiset antavat energiaa ja voimauttavat.

Elokuussa pääsin tutustumaan muutamaan perheyritykseen Göteborgissa. Yllätyin siitä, miten paljon pirteitä värejä näkyi julkisten tilojen sisutuksessa. Ei siis enää modernia harmaata, beessiä tai valkoista hieman mustalla terästettynä – vaan kirkkaita, iloisia värejä. Täytyy todeta, että värit miellyttivät iloisuudessaan silmää ja antoivat myös lisäpotkua päivään.

Käytämme Suomessa aivan liian vähän värejä. Lieneekö kyse uskalluksen puutteesta vai mielikuvituksettomuudesta? Vai onko kyse siitä, että meillä ei ole riittävästi hyviä esimerkkejä?

Pitkän luonnon värien muotikauden jälkeen on vaihteeksi mukava valita kirkkaita värejä. Värejä kannattaa yhdistellä uusilla tavoilla ja ennakkoluulottomasti. Näin oli tehty myös Göteborgissa. Saman pöytäryhmän tuolit saattoivat kaikki olla eri värisiä tai värejä oli muutoin yhdistetty yllättävällä tavalla: iloisia värejä, yllättäviä värejä, rohkeita valintoja.

Huonekalujen ja astiastojen hankinta on kallista puuhaa. Kattauksessa värejä voi kuitenkin testata lautasliinoissa edullisesti ja nopeasti. Lautasliina tuotteena on nopeasti kiertävä ja siksi sen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Eri sesongit, vuodenajat, kampanjat tai asiakastilaisuudet ovat loistava kohta testata mitä väreillä saa aikaan.

Kun muutama vuosi sitten suunnittelimme omaa kattaustuotesarjaa, SOFTLINia, oli yksi tämän tuotesarjan kantavia ideoita tehdä sarjasta värikäs, iloinen ja dynaaminen. SOFTLIN lautasliinojen värisuora on erilainen: mansikka, mustikka, appelsiini, auringonkukka, lime, basilika, krookus, kirsikka, oliivi tai luumu.

Väreillä saa aikaan erilaisia tunnelmia, mutta värejä voi käyttää myös merkitsemisessä. Eri ruokailijaryhmille voi kattaa pöydät eri värisillä lautasliinoilla. Näin pöytä on myös helppo opastaa ruokailijoille. Sininen pöytä ryhmälle A ja punainen pöytä ryhmälle B. Lautasliinojen käyttö voisi olla nykyistä monipuolisempaa. Lautasliinat sopivat erinomaisesti myös koristeiksi ja osaksi sisustusta. Sama tuote – monta käyttötapaa. Helppoa ja käytössä myös edullista.

Kattauksessa värejä voi yhdistellä eri tavoilla. Voi käyttää saman värin eri sävyjä (mansikka, kirsikka, vadelma) tai yhdistellä dynaamisesti vastavärejä kuten auringonkukka ja luumu. Välillä voisi leikitellä lippujen väreillä (Italia, Ranska, Saksa) tai tehdä voimakkaita ryhmiä (musta, valkoinen, auringonkukka). Yhdisteltävät värit voivat olla kirkkaita tai murrettuja tai jopa kumpaakin.

Kannustan ravintoloita ja kahviloita käyttämään ennakkoluulottomammin värejä ja kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä kattauksessa. Kokeilu on helppo tehdä ja värejä tarpeen tullen vaihtaa. Hyviä vinkkejä väreistä ja mahdollisuuksista saa myös Pinterestistä.

Tämä syksy voisi olla uudenlaisen kokeilun syksy. Väriä elämään!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka ei voi kävellä ravintolan tai kahvilan ohi vilkaisematta lautasliinoja.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons