Yhteinen tekeminen vaatii yhteiset tavoitteet – mutta riittääkö se?

Tehokas, reipas, sanavalmis, ulospäin suuntautunut, nopea, tarkka, ystävällinen, toimelias, tehopakkaus ja iloinen – hienoja kuvailuja. Tässä tulos, kun työkaverini pääsivät YTA –päivänämme listamaan minuun sopivia positiivisia ominaisuuksia.

Aika tavalla samantapaisia luonnehdintoja tuli mieleeni, kun puolestani kuvailin heitä. Avulias, huumorintajuinen, tarkka, määrätietoinen ja iloinen toistuivat useasti, kun kirjoittelin kuvailuja jokaisen omaan korttiin. Taitavat olla fiblonilaisen perusominaisuuksia.

Vietimme viime viikolla Fiblonin vuosittaista YTA –päivää jo kahdeksatta kertaa. Yhteisten tavoitteiden asettaminen on yhtä tärkeää tänään kuin kahdeksan vuotta sitten. Teemat ovat vaihtuneet, mutta strategiaamme pohjautuvat perusasiat säilyneet.

Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että vuosittain saamme viettää tämän päivän yhdessä. Jokainen YTA –päivä on ollut omanlaisensa ja päivän me luomme aina yhdessä. Vaikka johtoryhmässä käydään läpi isompi teema ja tavoitteet, tulee päivästä juuri sellainen kuin osallistujat siitä tekevät. Yritys ei voi luoda päivää, ainoastaan antaa siihen puitteet.

Sama pätee yrityskulttuuriin. Yritys ei itse voi sitä päättää, vaan me yrityksessä työskentelevät luomme sen yhdessä. Yrityskulttuuri pohjautuu yrityksen arvoihin. Arvot itsessään eivät kuitenkaan luo yritystä, vaan se miten me yhdessä elämme todeksi näitä arvoja.

Fiblonin arvot ovat kannattava kasvu, tyytyväinen asiakas, työn ilo ja ympäristöä kunnioittaen. Näiden arvojen tulee toteutua kaikessa arkipäiväisessä toiminnassa. Jos jokin päätös olisi jonkun näiden vastainen, sellaista päätöstä ei tule tehdä.

Arvot ovat yrityksen selkäranka. Niiden työstämiseen tulee käyttää aikaa ja vaivaa. Kun arvot on päätetty, niitä pitää ryhtyä elämään todeksi. Niiden pitäisi olla kuin se ilma, jota hengitämme.

Yrityskulttuuri koostuu mitä suuremmassa määrin myös siitä millaisella asenteella jokaisena päivänä toimimme. Positiivinen yrityskulttuuri rakentuu positiivisella tavalla toimivista ihmisistä. Siksipä olikin niin mukava listata alussa kertomiani adjektiiveja työkavereista. Ja huomata, että juuri samat adjektiivit toistuivat ihmisestä toiseen – fiblonilaiset adjektiivit!

 

Miksi YTA –päivä on meille niin tärkeä? Siksi, että silloin meillä on lupa seisahtua tulevaisuuden eteen. Hengähtää ja havahtua. Pohtia mihin olemme menossa ja miksi? Mitä se minulta vaatii?

Toiseksi on tärkeää saada mahdollisuus jutella kaikkien työkavereiden kanssa rauhassa ilman arkipäivän kiireistä tahtia. Saada mahdollisuus tutustua työkaveriin syvemmin. Meidän pitää oppia ymmärtämään paremmin erilaisia tapoja tehdä ja ajatella. Toivoimme helposti, että muut toimisivat samoin kuin itse teen. Meitä on nopeita ja hitaita. On niitä, jotka syttyvät heti ja niitä, jotka haluavat ensin pureskella ja analysoida. Paras tiimi on sellainen, joka sisältää mahdollisimman erilaisia ihmisiä. Näin varmistamme, että huomioimme erilaiset näkökulmat. Samalla meiltä vaaditaan paljon, jotta osaamme hyväksyä myös omastamme erilaisen tavan tehdä asioita.

Kolmanneksi YTA -päivä tukee yrityksemme osallistumisen kulttuuria. Kaikilla on mahdollisuus osallistua itse haluamallaan tavalla ja intensiteetillä.

Olemme kahdeksan vuoden aikana nostaneet YTA –päivässämme monia erilaisia teemoja kuten erilaisuuden ymmärtämisen, kuuntelemisen ja osallistumisen. Olemme keskustelleet siitä miten eri tavalla ymmärrämme eri käsitteet ja sanat tai miksi tavoitteisiin on vaikea päästä ilman tahtoa. Keskusteluja on käyty vaikeitakaan asioita kaihtamatta.

Miten YTA-prosessi on vaikuttanut yrityksemme toimintaan? Mitä olemme sen avulla saavuttaneet? Mitä olisimme ilman näitä kahdeksaa YTA-päivää? Ainakin tiedämme sen, että meidän on ollut pakko muuttua ja muuttaa toimintaamme samalla, kun ympärillä oleva maailma on muuttunut. Muutos on tullut jäädäkseen ja sen tahti tuntuu kiihtyvän. Meidän on pakko sopeutua muutokseen. Mitä joustavampia onnistumme olemaan ja mitä nopeammin omaksumaan uusia tapoja ja välillä tavoitteitakin, sen paremmin menestymme. Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme, sitä paremmin selviydymme tiukoistakin paikoista.

YTA-päivä on hitsannut meitä ihmisinä yhteen ja luonut meille parempia toimintatapoja. Ennen kaikkea se on antanut lisää ymmärrystä toisiamme kohtaan, syventänyt yhteistyötä ja herättänyt välillä myös suuria kysymyksiä. Kaikki kehitys ei tietenkään ole ollut onnistunutta, mutta olemme oppineet sietämään epäonnistumisia hitusen paremmin.

YTA –prosessimme ei ole pelkästään tuo yksi yhteinen päivä, vaan se pitää sisällään koko joukon erilaisia pienempiä kokoontumisia vuoden mittaan vaihtelevilla kokoonpanoilla. Näin viemme eteenpäin sitä teemaa ja tavoitteita, joita yhdessä olemme sopineet.

Yhteinen matkamme ei todellakaan ole ollut yhtä suurta menestystarinaa. Siihen on mahtunut monia rohkeita tekoja ja kokeiluja, monia suolaisenkarvaita epäonnistumisia, mutta myös hienoja voittoja. Uskaltaisiko sanoa, että menestyvän yrityksen pitää oppia myös epäonnistumaan. Hienoista voitoista ei osaa iloita, jos takana ei ole myös karvaita tappioita. Tärkeää on pitää katse edessä ja välillä tavoitella sitä kuuta taivaalta. Ja kun sitä kuuta tavoitellessa tipahtaa takamukselleen, niin tyylikkäästi ylös, pölyt käsivarsilta suihkien leuka eteenpäin ja kohti uusia tavoitteita!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka uskoo sitkeään ja kärsivälliseen tekemiseen. Asenne ratkaisee aina!

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons