Eettistä vai epäeettistä?

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan 77% yritysjohtajista olisi valmis hyväksymään jonkinlaista epäeettistä toimintaa, jotta yritys yltäisi taloudellisiin tavoitteisiinsa. Heistä kolmasosa olisi valmis rahalliseen lahjontaan. Näin uutisoi Helsingin Sanomat.

Olen viime päivinä pohtinut miten yritysten eettiset toimintaohjeet (code of conduct) oikeasti näkyvät niiden toiminnassa. Tai mitä niissä ylipäätään ohjeistetaan. Olen yllättynyt miten vähän niissä ohjeistetaan lahjontaan tai vaikuttamiseen liittyviä ongelmatilanteita.

Fiblonin eettiset toimintaohjeet ovat olleet voimassa pitkään. Ne sisältävät ohjeen esimerkiksi eturistiriidoista, lahjoista ja vieraanvaraisuudesta. Moni kansainvälisistä asiakkaistamme on kieltänyt kaikenlaiset lahjat tai määritellyt tarkan ylärajan, esimerkiksi 50 eur. Jo kymmenen vuotta sitten emme voineet antaa nimetylle yhteistyöhenkilölle joululahjaa, vaan lahjat arvottiin saajilleen. Tällä menettelyllä haluttiin välttää kaikenlainen yksittäisten avainhenkilöiden suosiminen tai heihin vaikuttaminen. Tällainen käytäntö selventää rajoja ja lisää läpinäkyvyyttä.

Lapin keväthanget houkuttelevat yhteistyökumppaneita nauttimaan Suomen luonnosta. Yksi jos toinenkin asiakastilaisuus siirtyy kummasti etelän vilskeestä pohjoisen rauhaan. Ja mikäs siinä. Jos kukaan ei kiellä vieraanvaraisuutta tai aseta rajoja vaikuttamiselle, ei siinä ole mitään piilotettavaa. Avoimuus on kuitenkin monille arvo itsessään ja sitä kautta näidenkin tuominen päivän valoon olisi suotavaa.

Eettinen ohjeisto on vaikea ja haastava käsite. Mikä on epäeettistä vaikuttamista? Toisaalta yksittäiset yritykset voivat toimia juuri niin kuin haluavat – laatia omat sääntönsä. Yritysten välinen yhteistyö on sopimuksen varaista ja yritykset itse laativat omat ohjeistuksensa.

Helsingin Sanomat uutisoi myös että ”nuorilla aikuisilla ei ole turhan ruusuista kuvaa työelämän eettisyydestä, sillä he ajattelevat huomattavasti muita ikäryhmiä useammin, että oma yritysjohto olisi valmis toimimaan epäeettisesti. Näin uskoo 68 prosenttia 25–34-vuotiaista.” Tiedot käyvät ilmi konsulttiyhtiö EY:n kansainvälisestä tutkimuksesta.

”Seuraava johtajasukupolvi vaikuttaisi olevan paitsi itse altis toimimaan epäeettisesti, myös uskoo väärinkäytöksiä tapahtuvan. Tulos kyllä yllätti minut”, sanoo EY:n johtaja Markus Nylund yhtiön tiedotteessa.

Täytyy todeta, että tulos yllätti myös minut. Nuoriso on monella tapaa valistunutta ja vaativaa. Toivottavasti tulevaisuudessa kuulemme toisenlaisia tuloksia.

 

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, jolla on liiankin tiukat vaatimukset eettiselle toiminnalle.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons