Maailman ylikulutuspäivä oli 2.8.2017

Siinä se jälleen meni – se laskennallinen päivä, jona ihmisen ekologinen jalanjälki ylitti biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Suurin syy ylikulutuspäivän aikaistumiseen vuosi vuodelta on kasvava hiilijalanjälkemme. Ikäväksemme suomalaisten osalta ylikulutuspäivä oli vieläkin aikaisemmin, jo 3.4.2017.

Mitä me voimme tehdä asian hyväksi? Vastaus on helppo. Me voimme tehdä paljon. Ensinnäkin me voimme miettiä tarvitsemmeko kaikkia käyttämiämme tuotteita. Toiseksi, jos päädymme vastaukseen, että tarvitsemme, kannattaa etsiä paras mahdollinen tuote tuohon tarpeeseen. Niin, että tuote käytetään monipuolisesti ja mahdollisuuksien mukaan kaikkia sen ominaisuuksia hyödyntäen. Lyhyesti sanottuna me voimme tehdä viisaita valintoja.

Lisäksi kannattaa varmistaa, että viisaasti valittu tuote on myös viisaasti valmistettu. Ennen kaikkea luonnonvaroja arvostaen. Myös jokaisen vastuunsa tuntevan valmistajan tulisi tietää oma hiilijalanjälkensä ja tehdä kaikkensa sen vähentämiseksi. Jokaisen valmistajan pitäisi myös tietää oman toimintansa vaikutus luonnon monimuotoisuuteen eli biodiversiteettiin.

Me valmistajat emme voi sysätä vastuuta viisaan valinnan tekemisestä yksin asiakkaalle, vaan meidän pitää olla auttamassa häntä neuvomalla ja antamalla vaihtoehtoja ja erityisesti tekemällä tyhmiä kysymyksiä. Meillä on useasti laput silmillä oman toimintamme vaikutuksista – ne ovat liian lähellä.

Toivon, että ravintolat, kahvilat ja muut alan toimijat käyttäisivät rohkeasti asiantuntijuuttamme hyödykseen. Tarjoamme kattavan tietopaketin menestyksen avuksi nettisivuillamme ja autamme mielellämme viisaiden valintojen tekemisessä. Olemme ihmisen kokoinen teollisuusyritys.

Olemme tehneet paljon työtä, jotta asiakkaidemme arki olisi vastuullisempaa ja luonnon monimuotoisuus säilyisi tulevaisuudessa. Keräsimme paljon tietoa, jonka uskomme auttavan asiakkaitamme, uusimpaan vastuuraporttiimme 2015-2016. Toivon, että saatte siitä paljon inspiraatiota vastuukysymysten osalta.

Jos vastuuraportti tuntuu liian isolta tietopaketilta, valitsin sieltä pari asiaan liittyvää näkökulmaa juuri sinulle:

Kestävämpi maailma liina kerrallaan

Meillä kannetaan vastuu luonnosta

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka uskoo yritysvastuunkin osalta käytännön tekoihin. Vastuullisuus on ennen kaikkea asenne. Löytyykö sitä myös sinulta?

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons