Mitä syntyy yhdistämällä trendit, ideat ja innostus?

Otetaan pari mittaa uusia trendejä, hippusellinen ideoita, aimo ripaus innostusta ja testataan millainen elämys siitä syntyy.

Ravintolabisnes on mitä suurimmassa määrin elämysbisnestä. Elämys syntyy, kun saa jotain enemmän kuin odottaa. Elämys on sarja sattumia, mutta sen pohjalla on tarkoin harkittu kokonaisuus.

Ravintola-alan ammattilaisen suuri haaste on ajan jatkuva riittämättömyys. On niin monta asiaa, joita pitäisi ehtiä hoitaa ja ennen kaikkea ideoida. Miten rakentaa entistä elämyksellisempää bisnestä pienenevien resurssien ja kasvavien haasteiden paineissa?

Yllätykset eivät tuota positiivista vaikutusta, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Ensimmäinen askel onkin huolehtia, että perusarjen valinnat luovat tukevan perustan, johon rakentaa oma ainutlaatuinen elämysmaailmansa. Perusarjen valinnoilla huolehditaan myös taloudellisesti järkevä kustannuspohja.

Elämyksellisyys rakentuu kuitenkin vasta perusasioiden päälle. Useita alan ammattilaisia haastateltuani olen oivaltanut, että vähintään toinen puoli kattauksen kustannuksista syntyy kausien, juhlien ja erityisesti elämyksellisyyden rakentamisesta. Näitä yksittäisiä menoeriä harvoin huomioidaan, kun mietitään kattauksen kokonaiskustannusta.

Perustuotteiden kustannukset on yleensä hyvin kilpailutettu. Siellä haasteena eivät ole tuotteiden yksikkökustannukset, vaan kokonaiskustannukset, joita on vaikea hahmottaa etukäteen. Perusarjen kustannustehokkuuteen meillä on selkeä työkalu. Viisas valinta -konsepti, joka paitsi auttaa valitsemaan oikean tuotteen oikeaan käyttöön, mutta samalla tarjoaa myös vastuullisen ratkaisun luonnonvarojen säästämiseksi.

Kun perusarki on hallussa, on aikaa ja mahdollisuuksia ideoida elämyksiä. Jos omat taidot eivät riitä, kannattaa panostaa hyvän asiantuntijan valintaan. Asiantunteva kumppani huolehtii, että trendit ja ideat ovat myös asiakkaan käytettävissä.

Kuten blogimme introsta näkyy, meille trendit, innostus, ideat ja testaus ovat yrityksemme syvintä dna:ta. Seuraamme herkeämättä, miten trendit ja visuaalisuus kehittyvät. Millaisia värejä nousee ja laskee. Emme kuitenkaan usko, että elämyksellisyys syntyisi trendiväreistä. Päinvastoin kannustamme asiakkaitamme pohtimaan omaa brändiään, visuaalista ilmettään ja erityisesti sitä elämysmaailmaa, jonka he haluavat asiakkailleen jakaa. Elämyksellisyys ei synny pelkistä trendeistä, vaan siitä, että tuntee oman identiteettinsä myös yritystasolla.

Haluamme antaa asiakkaillemme yksilöllisiä ja yllättäviä ideoita. Yksilöllisiä, koska jokainen yritys on omanlaisensa. Kukaan ei voi kopioida toista, koska identiteetti on kokonaisuus – miten toimimme, miltä näytämme, miltä tunnumme. Yllätyksellisiä, koska haluamme antaa elämyksiä. Näihin voisimme vielä lisätä, että vastuullisesti ideoituna ja valmistettuna.

Yllätyksellisyydestä oiva esimerkki on keväällä 2017 lanseeraamamme Softlin koristelukonsepti. Miten ravintola voi rakentaa visuaalista elämystä niistä tuotteista, jotka ovat jo ennestään käytössä.

Halusimme myös itse testata, miten koristelukonsepti toimii arkielämässä. Kokeilu on ollut meille mitä mieluisinta. Olemme päässeet tutustumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja erikokoisiin ravintoloihin. Kokeilun tuloksena saimme vahvistuksen sille, että tälle konseptille on todella tarvetta. Haluamme kehittää konseptia ehdottomasti eteenpäin.

Lämmin kiitos niille yhteistyökumppaneille, jotka ennakkoluulottomasti ovat kuunnelleet ideoitamme ja lähteneet mukaan testaukseen. Ilman teitä, ideat eivät lähtisi oikeasti lentoon!

Haluaisitko ravintolanne mukaan testiryhmäämme? Ota yhteys anne.ekberg@fiblon.com ja laitetaan teidänkin osalta ideat lentoon!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka ideoi ja innostuu asiakkaiden arjen haasteiden ratkomisesta – suurella sydämellä, mutta aina vastuullisuuden näkökulma edellä.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons