Artikkeli

Maailmasta pitää saada turha kulutus pois ja siitä pitäisi puhua paljon enemmän

Fiblon on porilainen perheyritys, joka valmistaa kestävän kehityksen lautasliinoja ja puhdistustuotteita. Vastuullisuus on syvällä yrityksen arvoissa ja se on oikeastaan aina ollut integroitu osa toimintaa, kulttuuria ja päätöksentekoa.

Fiblonilla ei siksi ole erillistä vastuullisuusagendaa. Anne Ekberg näkee, että vastuullisuuden on oltava arvolähtöistä, koska muuten se ei ole aitoa. Vastuullisuus ei ole erillinen irrallinen projekti, jossa esim. säästetään energiaa.

Fiblon liiketoiminnassa vastuullisuus näkyy ennen kaikkea hyvin pitkälle viedyssä resurssiajattelussa. Ekbergin mielestä maailmasta pitää saada turha kulutus pois ja siitä pitäisi puhua paljon enemmän. Ihmisten pitäisi osata kyseenalaistaa, tarvitsevatko he jotain tavaraa oikeasti. Koska Fiblon valmistaa lyhytkäyttöisiä tuotteita, se on joutunut perustelemaan tuotettaan normaalia enemmän. Siksi yritys myös herättelee keskustelua esimerkiksi puuvillaisen ja paperisen lautasliinan eroista kestävyyden näkökulmasta. Puuvillainen lautasliina on monella tavalla hyvin kyseenalainen luonnonresurssien näkökulmasta.

Fiblon tarjoaa aina asiakkaalle ensisijaisesti tuotteita uusiutuvista materiaaleista ja raaka-aineiden säästäminen on tärkeää. Jos asiakas pyytää jotain muuta, hänen kanssaan käydään tarkka keskustelu siitä, minkälaista tuotetta asiakkaan kannatta käyttää. Se voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että asiakas haluaa tietynmuotoisen niskaliinan, mutta Fiblon näkee, että sen mallinen liina hukkaa raaka-aineita (http://digilehti.fiblon.fi/digilehti/fi0217_vastuullisuusraportti/tyytyvainen-asiakas). Fiblon tekee myös paljon töitä sen eteen, että asiakas valitsisi sellaisen tuotteen, jota kuluisi mahdollisimman vähän. Joku saattaa toki ihmetellä sitä, miksi yritys lähtee tällä tavalla sahaamaan omaa oksaansa vähentämällä asiakkaan ostoja. Ekberg kertoo, että tämä on heillä aito sitoumus ja osa yrityksen biodiversiteettilupausta. Fiblon näkee, että heilläkin on rooli luonnon monimuotoisuuden edistämisessä, koska se liittyy maailman isoon kuvaan ja vaikuttaa välillisesti kaikkeen. Tämä on Fiblonille äärettömän tärkeää ja osa resurssien haaskauksen vähentämistä sekä pitkäjänteistä toimintaa. Se on myös uusien näkökulmien hakemista. Fiblon uskoo myös vahvasti, että tällä toimintatavalla se osoittaa asiakkaalle haluavansa asiakkaansa parasta ja olevansa asiakkaan kanssa samassa veneessä. Näin Fiblon osoittaa vastuullisuuttaan konkreettisella teolla ja rakentaa luottamusta.

Fiblonille sosiaalinen vastuu ja henkilökunta ovat kriittisen tärkeitä, joten henkilökuntaan panostetaan hyvin paljon. Fiblon pysäyttää esimerkiksi kerran viikossa tuotannon, jotta koko porukan kanssa käydään läpi tärkeitä asioita. On luotu kulttuuri, jossa henkilökuntaan luotetaan ja kokeilemiseen kannustetaan. Halutaan myös, että työntekijä voi olla ylpeä työstään. Työ on pitkäjänteistä vaatien kärsivällisyyttä ja luottamusta. Vahvan kulttuurin rakentaminen edellyttää Ekbergin mielestä johdolta jalkautumista aivan lattiatasolle ja saman arjen elämistä työntekijöiden kanssa.

Vastuullisuus on Ekbergin mukaan Fiblonin olemassaolon edellytys. Ympäristöhyödyt saadaan helposti laskettua taloudelliseksi hyödyksi, samoin kuin työturvallisuus. Työilmapiiri on ihan keskeinen, kun rekrytoidaan uusia työntekijöitä ja se alentaa vaihtuvuutta. Vastuullisuus tuo myös uusia vaihtoehtoja liiketoimintaan. Vastuullisuutta ei kuitenkaan tehdä Fiblonissa hyötyjen takia, vaan siksi, että se on ainoa oikea tapa toimia.

Fiblon julkaisee myös säännöllisesti vastuullisuusraportin (http://digilehti.fiblon.fi/digilehti/fi0217_vastuullisuusraportti/kansi-2). Se onkin hieno esimerkki siitä, miten yritysvastuuraportin voi muokata itselleen sopivaksi. Pienempikin yritys voi tehdä vastuullisuusraportin niin, että se kehittää liiketoimintaa. Jopa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet on saatu mukaan osana 2050 sitoumusta. Ekberg kertoo, että Fiblon on tehnyt myös kolme GRI-standardin mukaista raporttia kuudelta vuodelta, mutta se alkoi tuntua liian määrämuotoiselta ja siltä että sanat laitetaan suuhun. Siksi se lopetettiin ja nyt tehdään oman mallin mukainen tarinallisempi raportti.

Tämä artikkeli on julkaistu Michaela Ramm-Schmidtin lopputyössä Aalto EE:n yritysvastuun koulutusohjelmassa.

Anne Ekberg

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941