Trendianalyysi 2019 – vaimeita värejä monimutkaisessa maailmassa

Vierailin tammikuun alussa Frankfurtin Heimtextil -messuilla, joka on maailman suurin ja merkittävin tekstiilialan ammattitapahtuma.

Tänä vuonna messuilla oli lähes 3000 näytteilleasettajaa. Osastoilta löytyi kodintekstiilien ja sisustuskankaiden lisäksi myös tapetit, matot ja auringonsuojatekstiilit. Mukana oli myös suuri joukko designereitä, jotka esittelivät uusia kuosejaan.

Messut ovat aarreaitta niin tekstiili- ja sisustusalan kaupoille kuin myös arkkitehdeille, sisustussuunnittelijoille ja designereille.

Olen käynyt Heimtextilissä useita kertoja – yhteen aikaa jopa vuosittain. Tosin viimeisimmistä vierailusta ehti kulua lähes kymmenen vuotta. Tuolloin päätimme keskittyä ammattipuolelle ja samalla harventuivat käyntini Frankfurtissa.

Haluamme olla alallamme ajatusjohtaja ja siksi tarvitsemme entistä laajempaa vuorovaikutusta myös trendien haistelussa. Olikin erityisen mukavaa palata juurilleen. Messuhallit itsessään ovat tänä aikana pölyttyneet ja sokkeloinen kokonaisuus ei ole mikään messuvierailijan toivepaikka, mutta sisältönsä puolesta messut olivat hyvä ja inspiroiva kokonaisuus.

Vuoden 2018 messujen teemana oli The Future Is Urban. Tulevaisuudessa yhä useammat elävät kaupungeissa. Vuoteen 2030 mennessä maailmassa on 41 yli 10 miljoonan asukkaan megakaupunkia. Kaupungistuminen vaikuttaa siihen miten elämme, työskentelemme, kulutamme ja vuorovaikutamme. Sillä on siis merkittävä rooli elämässämme.

Tämän vuoden trendipuistoon oli nostettu neljä eri teemaa: the flexible space, the healthy space, the re-made space ja the maker space.

The flexible space

Tässä teemassa avainsanat olivat liikkuvuus, modulaarisuus, monikäyttöisyys, virtaviivaistaminen ja tavaran karsiminen.

The healthy space

Kaupunkiasuminen tarkoittaa, että vietämme enemmän aikaa sisätiloissa. Niinpä tiloilla on hyvinvointiimme entistä suurempi vaikutus. Väriterapia oli nostettu voimakkaasti esiin. Myös yhteys luontoon ja luonnollisuuteen korostui (BET, the biophilia hypothesis).

The re-made space

Ensimmäistä kertaa historiassa ihmisen tuottaman jätteen määrä kasvaa nopeammin kuin kaupungistumisaste. On ennustettu, että vuoteen 2025 mennessä vuosittainen yhdyskuntajätteen määrä kolminkertaistuu 0,68 miljardista tonnista 2,2 miljardiin tonniin. Tämä herättää ison kysymyksen siitä, miten jätettä voidaan hyödyntää ja ennen kaikkea vähentää? Millaisia uusia materiaaleja on jalostettavissa kiertotaloudessa?

Mutta ennen kaikkea suurimpana haasteena se, että jätettä ei tulisi niin paljon.

The Maker space

Kuka tahansa voi helposti ryhtyä valmistajaksi. Digitaaliset tekstiilit tekevät tuloaan, kuka tahansa voi suunnitella ja missä tahansa voidaan tulostaa lopullinen versio 3D tulostimella. Tulevaisuudessa valmistetaan aina vain tarpeeseen.

Esimerkkejä: www.postcouture.cc, www.makerspace.com

 

Millaisia ovat vuoden 2019 trendivärit?

Väreillä on todistetusti vaikutusta hyvinvointiin. Niinpä niitä ei kannata sivuuttaa. Mutta entäpä trendivärit? Vuoden 2018 väritrendejä kuvailtiin alavireisiksi, mutta päättäväisiksi. Värit olivat orgaanisia ja taittuvat harmaaseen. Vuoden 2019 värejä kuvaillaan pehmeiksi, tummiksi ja kerroksellisiksi. Taustalla on ihmisen kaipuu fokukseen ja kontrolliin. Nousussa ovat itseilmaisu, luovuus ja ihmisyys.

Vuoden 2019 väriteemat ovat nimetty seuraavasti: Do not disturb, Ctrl F, Made in human ja Umswenko.

Do no disturb teeman takana on ajatus ihmisen kaipuusta hiljaisuuteen ja keskeytymättömään rauhaan. Haluamme keskittyä yhteen asiaan kerrallaan kaikenlaisen multitaskaamisen ja jatkuvasti häirityksi tulemisen sijaan. Tämän teeman värit ovat pääsääntöisesti pastellisia, seesteisiä, pehmeitä ja minimaalisia.

Ctrl F teema pyörii keinoälyn ja robotiikan alueilla. Kaiken takana nousee pelko ja kontrolli. Ihminenkin on vain dataa ja avainsanana on kontrolli. Kuinka voimme kontrolloida keinoälyä? Tämän teeman värien taustalla ovat epäselvyys, arvoituksellisuus ja vastakkainasettelu.

Made in human tuo teemansa puolesta inhimillisyyttä, luovuutta, yksilöllisyyttä ja – intuitiota. Värit ovat edelleen hyvin murrettuja.

Edellisistä poikkeava teema on Umswenko – zulu kielen sanonta, josta kysyttäessä saa monenlaista selitystä. Umswenko on tyyli ja ennen kaikkea asenne. On kyse yksilöllisyydestä, mutta kuitenkin yhteisestä perimästä. Tämän teema-alueen värit ovat luonnollisesti kirkkaampia kuin edelliset, mutta eivät kuitenkaan tyypillisiä afrikkalaisia värejä. Umswenkon sävymaailma on hiljaisempi, mutta värit ovat mehukkaita ja energisiä.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2019 väritrendit eivät paljon poikkea vuoden 2018 sävyistä. Ne ovat ehkä hiukan sinisempiä ja inan kirkkaampia, mutta mitään suurta käännettä ei sävymaailmassa tapahdu.

Väreillä on vaikutusta ja niiden visuaalinen merkitys on suuri. Millainen on ensivaikutelma? Puhuuko visuaalinen ilme samaa kieltä brändin kanssa? Mitä tunteita haluamme herättää? Sen sijaan, että kulkisin vuosittaisten väritrendien perässä suosittelen kaikille tutustumista oman ravintolan brändin ytimeen ja tutkiskelemaan millaisia elämyksiä tänä vuonna voisi asiakkailleen tarjota. Ideoita ja inspiraatiota on tarjolla aluksi vaikka nettisivuillamme ja laajalti kanavillamme somessa. Liity seuraamme ja pysyt kartalla.

Vuoden 2019 väritrendeistä lisää tietoa.

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, jonka sydän sykkii vastuulliselle yritystoiminnalle ja jolle visuaalisuus on puoli ruokaa.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons