Ilo on uusi musta – hajatelmia Habitaresta

Mistä trendit tulevat ja kuka ne päättää?

Tulevaisuuden tutkimuksessa trendi tarkoittaa pitkän ajanjakson kuluessa tapahtuvaa muutosta johonkin tiettyyn selkeästi näkyvissä olevaan suuntaan. Trendi on aina riippuvainen ajasta. Trendit ohjaavat päätöksentekoa vaikuttamalla valintoihin, makuun ja arvostuksiin.

Havainnoimme trendejä ja maailmaa subjektiivisesti. Maailma on murroksessa ja tahti vain kiihtyy. Informaatioyhteiskunta tykittää meille koko ajan tietoa ja media puolestaan nostaa mielikuvia.

Ihminen ei kuitenkaan juuri muutu. Me nimittäin teemme päätöksiä tunteella. Tarkastelemme tiloja tunteella. Suhtaudumme väreihin tunteella.

Informaatiotalous sekoittaa trendejä, mutta myös luo niitä. Miten trendeihin pitäisi suhtautua ja mistä tietää mikä nyt on trendikästä? Toisaalta tarvitseeko meidän edes tietää, mikä on trendikästä?

Signals Habitare 2018 nosti esiin neljä erilaista teemaa: renessanssi, glam, unimaailma sekä paljas ja puhdas.

Renessanssi teema painotti  monilahjakkuutta, diversiteettiä, rohkeutta, persoonallisuutta ja innovaatioita. Taiteen arvostus nousee. Jatkuva muutos aikaansaa hämmennystä. Teema korostaa multipotentteja eli vaihdetaan alaa sujuvasti ilman, että se koetaan epäonnistumisena. Vanha ja uusi kohtaavat, kun vanhojen metodien arvostus nousee uudelleen.

Värit nostetaan esiin aivan uudella tavalla. Ingrid Fetell Lee kertoo Ted-talk puheessaan miten värikkyys lisää iloa ja vähentää masennusta. Miksi elämme niin värittömissä ympäristöissä, vaikka värikkäissä kouluissa poissaolot vähenevät ja lapset tuntevat olonsa turvallisemmaksi?

Glam teema räjäytti pankin rohkeudellaan, mutta kuitenkin leikkisästi. Taustalla pyörii Ziggy Stardust ja muunsukupuolisuus sekä tasa-arvoisuus. Ylilyönnit ovat normaalia ja runsaus näkyy myös väreissä ja väriyhdistelmissä.

Unimaailma kysyi kuka määrittelee mikä on totta? Tunteet ja maku muovaavat kotejamme. Uskallatko unelmoida, uskallatko sisustaa niin kuin itse haluat vai pohditko liikaa järjellä? Ketä varten ylipäätään sisustat? Joudumme pohtimaan koneiden ja ihmisten yhteiseloa, hämmästelemään, miten tiede on tarinoita ihmeellisempää ja otamme rohkeasti askeleita maun sivuraiteille. Uskallamme käyttää kontrasteja ja särmää.

Teemoista viimeisenä esiteltiin paljas ja puhdas. Ilmastonmuutos ja vastuullisuustalkoot ovat täällä. Mitä on täydellisyys? Tunnustamme, että somemaailma vääristää. Erinomainen kysymys tänään on se, oletko tarpeeksi rohkea olemaan oma itsesi? Osaatko olla empaattinen ja aito? Osaammeko kohdata ja kuunnella? Entä kuuntelemmeko omia tunteitamme myös sisustuksessa? Ketä varten sisustamme? Aitous nostaa päätään. Käytämme saman värin sävyjä vaaleasta tummempaan tai rohkeasti mustavalkoista.

 

Mitä jäi käteen? Ehdottomasti se, että tärkeämpää kuin tutkia trendejä, on kuunnella itseään ja omia mieltymyksiään. Tämä koskee paitsi meitä kuluttajia, myös yrityksiä. On entistä tärkeämpää tietää perusasiat: miksi yritys on olemassa, mikä on sen tehtävä ja tavoite. Ja sitten huolehtia, että se ilmenee kaikessa toiminnassa.  Erityisen olennaista on tiedostaa, mitkä ovat omat tai yrityksen arvot ja elää ne sitten todeksi. Siksi personointi on nyt entistä tärkeämpää.

Toiseksi käteen jäi muistutus siitä, miten tärkeitä ovat värit ja miten paljon ne vaikuttavat meihin. Miksi siis teemme kaikesta niin väritöntä? Värit luovat iloa ja ovat osa elämystä.

”Suomen kielessä on sana elämys, jolle ei ole hyvää käännöstä englanniksi. Elämyksen voi kokea samanlaisena vain kerran. Se syntyy kaikkien aistien harmoniasta yhdessä,” sanoo toinen Signals näyttelyn kokoajista, muotoilija Sisse Collander. Hän on myös tutkinut elämyksellisyyttä ja sitä, miten brändi voidaan kokea kaikille aisteilla. Lue tästä lisää hänen ajatuksiaan. 

”Persoonallisuus sisustuksessa on aina ollut meille tärkeä asia Signalissa. Jokaisen kodin pitää olla asujansa näköinen. Haluamme rohkaista olemaan leikkisiä ja rohkeita sisustusvalinnoissa ja ennen kaikkea tarttumaan arjen keskellä asioihin ja esineisiin, jotka tuottavat iloa, ” kertoo näyttelyn kuraattori, trendianalyytikko Susanna Björklund. Susanna ennakoi tulevaisuutta, tutkii asiakaskäytöisyyttä, kulutuskäyttäytymisen ja arvojen muutoksia sekä muotoiluprosesseja. Susannasta lisää tietoa täältä. 

Myös me Fiblonilla kannustammea asiakkaitamme – ravintoloita – korostamaan omaa identiteettiään myös kattauksessa. Tärkeämpää kuin varmistaa viimeisimmät väritrendit, on tuntea oma imagonsa ja brändinsä ja korostaa sitä. Personoidut tuotteet nostavat brändin näkyvyyttä ja jättävät asiakkaalle varman muistijäljen.

Elämyksellisyys syntyy pienistä yksityiskohdista ja visuaalisuus on yksi sen tärkeä osa-alue. Värit, muodot ja yllätykset syntyvät helposti kattauksessa. Iloiset värit nostavat hymyn huulille – mikäpä sen mukavampaa!

Elämyksellinen ja personoitu kattaus on myös viisas valinta, joka varmistaa, että luonnon resurssit käytetään viisaasti. Kestävämpää maailmaa liina kerrallaan!

 

Habitare Signals näyttely esiteltiin nyt neljättä kertaa. Näyttelyn kuraattori Susanna Björklund kertoi näyttelyn taustalla vaikuttaneista yhteiskunnallisista ilmiöistä ja megatrendeistä omassa esityksessään keskiviikkona 12.9. Tämä luento on inspiroinut tätä kirjoitusta.

 

Kiinnostuitko? Lue lisää Annen trendipohdintaa.

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, jonka elämään värit tuovat paljon iloa niin arjessa kuin juhlassa.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons