Miten lisätä luottamusta?

Sain osallistua Pilgrimin Luottamusaamuun helmikuun alussa. Tilaisuuden jälkeen on tullut pohdittua teemaa useaan otteeseen.

Muodikkaasti voisi sanoa, että luottamus on uusi musta, mutta tämä lausahdus ei tuo oikeutta teeman tärkeydelle. Luottamus on niin yhteiskunnassamme kuin yrityksissä aivan liian pienessä roolissa. Joudumme rakentamaan monenlaisia sääntöjä ja velvoitteita, kun luottamus rakoilee. Siksi siihen pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomioita.

Mitä voisimme tehdä lisätäksemme luottamusta?

Ainakin meidän pitäisi lisätä läpinäkyvyyttä, koska läpinäkyvyys tuo luottamusta. Mikä meitä estää tekemästä asioita läpinäkyvästi? Yhtenä syynä on pelko. Onkin kysyttävä miksi pelkäämme? Onko meillä salattavaa? Viestinnän perusasioita on, että jos sinulla on jotain salattavaa, siinä sinulla on kriisin siemen. Luottamuksen osalta toiminee sama periaate.

Läpinäkyvyyttä tarvitaan jokaisella yrityksen tasolla ja osastolla. Pakko tässäkin kohtaa on todeta, että viestinnällä on oma roolinsa jälleen kerran. Miten viestin luontevasti ja riittävästi? Ainakin omasta puolesta voin todeta, että viestintä menee lähes aina pieleen. Sitä on liian vähän tai sitä on liian paljon. Sitä on väärässä kanavassa tai väärään aikaan. Tässä korostaisin myös viestin vastaanottajan roolia. Joskus viesti on ihan yksinkertaisesti vain se mitä sanotaan, eikä siellä taustalla ole mitään salaliittoteorioita, vaikka joskus huomaa niitäkin luotavan.

Sanoista tekoihin

Yksi luottamusta nakertava asia on se, että teemme toisin kuin sanomme. Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun vastuullisuusasioissa saatettiin julistaa hienoja hankkeita ja tavoitteita, mutta operatiivisessa toiminnassa tehtiin jotain aivan muuta. Puhuttiin viherpesusta.

Hetkisen kävi mielessäni, että toivottavasti luottamuksen osalta emme kuule jatkossa mitään, mikä viittaisi luottamuspesuun. Eri tutkimukset ovat viime aikoina kertoneet, että arvostamme entistä enemmän arvojohtajuutta. Yrityksissä ei enää riitä, että ne ovat tuloksellisia, vaan tulos pitää tehdä vastuullisesti. Itse ajattelen, että vastuullisuus tuo tuloksen mukanaan. Tosin se tehdään pitkällä tähtäimellä, ei pikavoitoin.

Joko tai maailmasta sekä että maailmaan

Asiat ovat harvoin yksinkertaisia. Siksi taito katsoa asioita kokonaisuuksista käsin on jatkuvasti tärkeämpää. Yhden voitto on toisen tappio. Kokonaisuuksien näkeminen vaatii usein kokemusta ja kärsivällisyyttä. Siinä pärjää, jos pohjalla on selvät ja yhtenäiset arvot. Tiedämme, miksi olemme olemassa ja minkä eteen teemme töitä. Tämä näkyy entistä vahvemmin nuorissa, jotka haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Kun ymmärrämme paremmin kokonaisuuksia, ei kärpäsestä tule härkästä. Ymmärrämme eri asioiden painoarvon paremmin.

Peili on johtajan tärkein työkalu

Meidän pitäisi aina pyrkiä vuoropuheluun sanelun sijasta. Jotta ymmärrämme toistemme tavoitteita, meidän pitäisi ensin ymmärtää itseämme. Johtajan paras työkalu tämän päivän maailmassa on hyvä itsetuntemus. Oma neuvoni kollegoilleni onkin, että katso ensin peiliin ja tunnista itsesi. Selvitä omat arvosi ja toimi niiden mukaan.

Varmista, että yritykselläsi on vahvat arvot ja että koko henkilökunta sitoutuu niihin. Viesti koko ajan toimistasi, myös niistä keskeneräisistä. Ota kaikki mukaan tekemiseen ja huomaat, että organisaatiossasi on valtavasti tietoa ja taitoa. Olisi vastuutonta jättää ne käyttämättä.

Jos haluat kehittyä paremmaksi johtajaksi, opettele ymmärtämään erilaisuutta ja tee siitä vahvuutesi. Opetellessasi tätä taitoa, todennäköisesti huomaat kuuntelevasi muita entistä enemmän.

Kiinnostuitko?

Lue tästä miten Fiblonilla rakennamme yrityskulttuuria.

Hyvä yrityskulttuuri sallii myös epäonnistumisen. 

Tässä Luottamuksen lyhyt oppimäärä.

Lisää Luottamusbarometrista.

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka opettelee joka päivä ymmärtämään itseään hitusen paremmin.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons