Työ ja perhe sopivat samaan elämään

Jotta työllisyysastetta pystytään nostamaan, ihmisten pitää haluta tehdä töitä. Työ on suurelta osin myös viihtymiskysymys – jos ihmisen elämä ei toimi siviilissä, ei se toimi töissäkään. Elämän eri alueet eivät ole toisistaan irrallisia, eikä niitä tulisi sellaisina kohdella.

Fiblonilla on ollut jo pitkään erilaisia käytäntöjä työn ja perhe-elämän yhdistämiseksi. Kun kotona on pieniä lapsia tai omat ikääntyneet vanhemmat kaipaavat hoivaa, saattaa tulla tarvetta työviikon tai -kuukauden lyhentämiselle. Pienten lasten vanhemmille on sorvattu erilaisia työaikamuotoja jopa prosessityöhön tehtaalla.

Yhteistyöllä saadaan vaikutuksia

Moni taho on valmis kertomaan, mihin pitäisi päästä, mutta paljon vähemmän on niitä, jotka ovat jo tehneet asioita onnistuneesti. Fiblon on mukana Elinkeinoelämän keskusliiton työ+perhe-kampanjassa, jotta voisimme tuoda näkyviin, mitä olemme pitkäjänteisesti tehneet. Jakamalla onnistumisen kokemuksia haluamme kannustaa muita yrityksiä rohkaistumaan kehittämisen tielle. Lähteminenhän on usein vaikein asia.

Työelämä ei ole sellaista, että työnantaja kehittää jotain ja työntekijät sopeutuvat. Ei tässäkään tapauksessa. Tarkoitus on kehittää yhdessä uusia tapoja ja muotoja – silloin voi syntyä vaikka millaisia ideoita. Ajatukseni ei ole, että nyt on pakko kehittää. Pyrimme aidosti kuuntelemaan toisiamme ja pohtimaan, onko ihmisten ajatuksia mahdollista toteuttaa.

Keskusteluja ei aina tarvitse käydä kahden kesken esimies–alainen-akselilla. Esimerkiksi työterveys on hyvä ottaa mukaan, se on ennakoivaa työterveyshuoltoa parhaimmillaan.

Rohkeasti eteenpäin

Niin ympäristöasioihin kuin työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyy yrityksillä usein käsitys, että parantaminen tulee kalliiksi. Kokemukseni on täysin päinvastainen: olemme esimerkiksi saaneet aikaan tilanteita, joissa työn määrää on sovitettu henkilölle sopivaksi, poissaolojen määrä on romahtanut ja tuottavuus parantunut. Myös henkilöstön palaute on ollut pääsääntöisesti erittäin positiivista.

Tärkeintä on uskallus lähteä ottamaan pieniä askelia pelkäämättä, että työ+perhe olisi taloudellisesti hankala yhtälö. Sillä voi olla kaikille osapuolille positiivisia vaikutuksia. Kun hommat toimivat kotona ja työpaikka on koko perheen mielestä hyvä juttu, ihmisen on mukavampi lähteä töihin.

 

Kirjoittaja on Satakunnan kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja, toisen polven perheyrittäjä ja isoisä, joka inspiroituu luonnosta ja haluaisi ymmärtää erilaisuutta vieläkin paremmin.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons