Millaisia trendejä ennustetaan vuodelle 2022?

Vuoden 2022 trendejä raotettiin joulukuussa ja ne näyttävät hyvin yhteneviltä aikaisempien pohdintojen kanssa, joista voi lukea vaikka täältä. Urban View kiteytti vuoden 2022 teemat neljään erilaiseen suuntaukseen: evoluutio, opting out, neural ja syncrony.
Evoluutio

Tämä trendi pitää sisällään jatkuvaa kehittymistä, sopeutumista ja uusien ratkaisujen luomista tulevaisuutta varten. Taustalla vaikuttavat ekologiset kriisit, jätteiden hyödyntämisen tarve (roskat raaka-aineeksi) sekä uudet biologiset materiaalit.

Kriiseissä siirrymme idealismista materialismiin, pitkästä jänteestä lyhyeen jänteeseen, maailman pelastamisesta itsemme pelastamiseen ja isoista ongelmista pienempiin ongelmiin.

Koronakriisin jälkeen emme palaa enää täysin entiseen aikaan, vaan pandemia on muuttanut prioriteettejamme. Aikaisemmissa kriiseissä olemme pian kriisien jälkeen palanneet nopeasti entiseen, esimerkkeinä 9/11, Estonia ja Lontoo. Nyt tilanne näyttää toiselta.

Kriisin myötä monet ovat löytäneet uuden yhteyden luontoon ja siihen liittyvät terapeuttiset hyödyt. Myös vihersisustaminen on jatkanut suosiotaan.

Ekologisten kriisien myötä ostetaan enemmän kestävää tai biologisesti hajoavaa. Vähäpäästöisyys ja ympäristövaikutusten minimoiminen on tullut osaksi uutta arvomaailmaa.  Uusia materiaaleja ovat esimerkiksi vegaanivilla, hampputurkis ja kaktusnahka. Haetaan hyötykäyttöä sellaisille kasvien osille, joita ei vielä ole osattu hyödyntää. Sienipohjaiset materiaalit marssivat esiin.

Materiaaleilla on tulevaisuudessa entistä enemmän uusia ominaisuuksia. Ne poistavat kosteutta tai keräävät lämpöä ja luovuttavat sitä tarpeen vaatiessa.

Muita trendejä ovat esimerkiksi nykyisten ratkaisujen päivittäminen täysin uusien ratkaisujen sijasta tai epätäydelliset muodot täydellisyyden sijaan. Kodinomaisuus tulee myös kasvamaan, kiitos lisääntyneen etätyön.

Tässä suuntauksessa näemme niin skifiä, maanläheisyyttä, hyperfunktionaalisuutta kuin kestävyyttä.

Opting out

Tässä trendisuunnassa valitaan osallistumisen sijaan syrjään jättäytyminen. Taustalta löytyy inhimillisten tunteiden nousu, nollaamisen tarve, hiljaisuuden ja yksinkertaisuuden kaipuu. Pyrimme kaikin tavoin vastustamaan kiirettä.

Tämän trendin kuluttajaa voisi kutsua Post Covid Consumer -termillä. Tärkeitä elementtejä ovat turvallisuus, luottamus, yksinkertaisuus ja selkeys.

Kuluttaminen tapahtuu pitkälti verkossa. Oleminen on hyvin kotikeskeistä. Arki koostuu etätyöstä, verkkoliikkumisesta ja verkko-ostamisesta. Arkinen hyvinvointi korostuu ja kotoilu on arvossaan.

Aikakäsitys muuttuu. Ajasta tulee arvokas resurssi. Aikaa kunnioitetaan. Tämä ilmenee tehokkuuden lisääntymisenä.

Toisaalta karanteeni aiheuttaa monille lisästressiä, josta puolestaan aiheutuu ahdistusta, levottomuutta ja sellaista yksinäisyyttä, joka ei ole vapaaehtoista.

Mindfullnessin rinnalle nousee hollantilaistermein sanottuna NIKSEN eli ei minkään tekeminen tai sellainen tekeminen, jolla ei ole mitään tarkoitusta. Mieli saa vaeltaa ilman päämäärää. Tämä vähentää ahdistusta ja parantaa immuniteettia.

Saamme uudenlaisia vaikuttajia, nimittäin uni-influessereita (#followthenap).

Haluamme rajoittaa puhelimen käyttöä, harjoitamme digidetoxia. Google tarjoaa ratkaisuksi Google Envelopia, vain tiettyjen näppäimien käyttöä. Yksinkertaisia kakkospuhelimia hankitaan vapaa-aikaa varten. Ylipäätään tasapainottelemme teknologian kanssa.

Haluamme lisää helppoutta ja terveellisyyttä. Yhden pellin ateriat yleistyvät.

Hygieeniset materiaalit lisääntyvät, samoin antibakteeriset ominaisuudet kuten kupari. Monomateriaalit yleistyvät, koska niiden uusiokäyttö on helpompaa. Superlähituotanto yleistyy.

Kuluttamiseen kiinnitetään huomiota myös määrän osalta. Ostetaan vähemmän, mutta parempaa. Ollaan vuosi ilman ostamista tai konmaritetaan.

Muodissa suositaan kausittomuutta (seasonless). Hakeudutaan pois perinteisistä muotikalentereista. Verkkarit ja yöasut yleistyvät. Vaatteisiin kiinnitetään enemmän teknologiaa. Videoneuvotteluja varten pukeudutaan erillisiin yläosiin.  Pehmeät muodot yleistyvät. Isot muodot puolestaan mahdollistavat etäisyyden toisiin ihmisiin.

Tässä trendissä suositaan tasapainoa, helppoutta, yksinkertaisuutta, rentoutta ja mukavuutta.

Neural

Mielensyvyys, teknologia, oppiva tekoäly, robotit esimerkiksi uutistenlukijoina ovat osa Neural-trendiä.

Tabut muuttuvat ajan kuluessa. Se näkyy esimerkiksi Instagram vaikuttaja Eszter Magyarin töissä (@makeupbrutalism).

Verkkoliikenteestä jo 40% on botteja. Todellisuuden ja feikin raja häilyy koko ajan. Terveys ajaa yksityisyyden edellä, esimerkkinä maskit. Puhelimia voi avata kasvomaskeilla, joihin on painettu omat kasvot.

Vaihtoehtoisia materiaaleja tulee tarjolle entistä enemmän, kuten kukkahahtuvat untuvan sijaan. Teknologia tuodaan vaatteisiin, kuten hupparin naruihin tai kenkiin, kuten Niken Ispa Road Warrior lenkkarit.

Tässä trendissä värit ovat kirkkaita ja iloisia. Teemaa kuvaa osuvasti myös muuntautumiskykyisyys. Tekstuurissa on valuvia ja venyviä muotoja, muhkeaa ja humoristista muotokieltä. Kantavana teemana toimii luova hulluus, leikkisyys ja dystopia. Esimerkkinä keinotekoiset hedelmät, neo fruit by Meydan Levy.

Graafisissa muodoissa korostuu sattumanvaraisuus ja yllätyksellisyys, digimaailman häiriöt.

Tämän trendin tunnusmerkkejä ovat innovatiivisuus, futuristisuus, odottamattomuus, automaatio ja visionäärisyys.

Syncrony

Nimensä mukaisesti teema hakee samanhenkisyyttä ja rinnakkaisuutta, ystävällisyyttä, luovaa ja positiivista.

Teemaa kuvaa hyvin ”Generation We”. Keskiössä on yritysten tehtävä yhteiskunnassa ­– eli missio.

Nuoret ovat aktiivisia ja vaativat muutosta, autenttisuutta ja luottamusta.

Pitää muistaa, että kansan enemmistö vaihtuu 30 vuoden välein ja näin myös mielipiteet muuttuvat. Meillä on uusi sukupolvi ja sen myötä uudet uskomukset ja uudet arvot.

Tässä teemassa näkyy Afrikan vaikutus väkirikkaana alueena.

Ilmassa on nostalgiaa ja kerroksellisuutta. Nostalgia maaseutua kohtaan nousee erityisesti Kiinassa, jossa online tähti Li Zigi tunnelmoi maaseudulla. (Connecting to the past).

Tavaroiden osalta kasvaa käytettyjen tavaroiden markkinat. Tämä koskee myös luxusmerkkejä. Toisaalta se on bisnesmielessä älykästä, koska näin myydään sama tuote useita kertoja, jolloin saadaan kaiken kaikkiaan erinomainen katetuotto.

Tavaroiden vuokrauspalvelut kasvavat. Kiinnostavana esimerkkinä matkavaatteiden vuokrauspalvelut. Vaatteita ei tarvitse kuljettaa mukana, vaan ne vuokrataan matkakohteessa paikan päällä sen ilmaston mukaan. Eli matkusta kevyesti!

Tässä teemassa etsitään yhteyksiä suurempaan: henkisyyttä, etsijäidentiteetti. Muotokielen kyseenalaistus, vaatekaapin yhdistely ja sukupuolettomuus. Vastuullisuus on tärkeä arvo ja ilo on tärkeä tunne.

Itsetekeminen on tärkeää. DIY amatöörit.

Tämän trendin tunnusmerkkejä ovat uusiokäyttö, improvisointi, harkittu tekeminen, tarkoituksellisuus ja säästäväisyys.

Vuoden 2022 trendit myötäilevät paljolti edellisten vuosien trendimaailmaa, joten siihen lienee uskominen. Lisää trendiasiaa löydät täältä.

Jos väritrendit kiinnostavat, niin lue täältä lisää.

Sanovatpa trendit mitä tahansa, omasta kilpailuedusta ja erottautumisesta kannattaa aina huolehtia jatkossakin.

 

Kirjoitus perustuu Urban Viewn joulukuussa 2020 pitämään trendiluentoon sekä muuhun verkosta vapaasti saatavilla olevaan tietoon.

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka on vuosien ajan kiinnostuksella seurannut megatrendejä, trendejä ja ilmiöitä sekä kirjoittanut niitä useita artikkeleita tähän blogiin.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons