Koronavuoden turvallinen harrastus – pieni panostus, iso merkitys

Kaunis kattaus, maistuva ruoka ja iloinen seura – siinä ainekset kevään yhteisiin ruokahetkiin

Kuluneen vuoden aikana kotiruokailun rooli on noussut huimasti  – muuta vaihtoehtoa ei ole aina  ollut edes tarjolla. Arkiruokailu sujuu omalla rutiinilla, mutta viikonloppuisin tai pyhinä monella on ollut aikaa panostaa ruokailuhetkiin enemmän kuin koskaan. Kotikokkaus on ollut turvallinen korona-ajan harrastus.

Alkanut kevät houkuttelee moniin juhlaviin ruokahetkiin

Edessä on pääsiäisen pyhät, vappu ja äitienpäivä. Poikkeusvuosi on vienyt meiltä mahdollisuuden isompiin juhliin, mutta läheisten kanssa voidaan istua ruokailemaan kiireettä ja näihin hetkiin voi panostaa hiukan enemmän. Jos ei muuten, niin muistuttamalla mieliin tärkeimmät pöytätavat.

Pöytätapojen lyhyt oppimäärä
  • Istuudu pöytään yhtä aika muiden kanssa.
  • Aseta lautasliina syliin. Käytä lautasliinaa sormien pyyhkimiseen tai puhdista kevyesti suupielet. Liina pysyy sylissä koko ruokailun ajan.
  • Ota ruokaa vain sen verran kuin jaksat syödä.
  • Aloita lämpimän ruuan syöminen yhtä aikaa lähimpien pöytäkumppaneiden kanssa.
  • Aloita kylmät alku- ja jälkiruuat yhtä aikaa kaikkien kanssa.
  • Pöytäkeskustelu ruokailun aikana on sallittua ja jopa toivottavaa. Vältä kuitenkin puhumista ruoka suussa.
Kattaus on puoli ruokaa

Kattauksia on helppo tehdä ja tarvikkeet ovat hyvin edullisia. Jokainen voi tehdä kattauksen mieltymyksiensä mukaan. Itse suosin selkeitä värejä ja käytän lautasliinoja monipuolisesti myös tabletteina ja lautasten väliliinoina. Värit sävytän joko pöytäliinaan tai muuhun tunnelmaan. Suosin yksivärisiä lautasliinoja, koska näin saan pidettyä tunnelman riittävän selkeänä. Yksiväriset liinat on helppo yhdistää myös erilaisiin astioihin. Yhdistelen iloisesti vastavärejä tai saman värin eri sävyjä. Näin kattaukseen saadaan syvyyttä. Lautasliinoja käytän välillä myös tabletteina pöytäliinan sijasta joko arkkina lautasen alla tai roikkuen pöydän reunasta syliin.

Painopinta-alalla on väliä

Ammattilaiset suosivat kuosiliinoissa pienempiä painopintoja, koska näin liina pysyy pehmeänä ja miellyttävänä käyttää. Myös imupintaa jää pienemmissä kuoseissa enemmän. Isot painopinta-alat ja kuosit kannattaa jättää koristelukäyttöön. Etiketinmukainen liina on aina myös toimiva liina. Lautasliinan tehtävät ovat: 1) sylin suoja, 2) suupielien pyyhintä ja 3) kattauksen visuaalinen viimeistelijä. Ammattilainen valitsee oikean tuotteen oikeaan käyttöön. Valveutunut kuluttaja huomioi samat ominaisuudet myös kotikäytössä.

Kattaustuotteita valitessa kannattaa tarkistaa liinojen valmistusmaa. Kotimainen vaihtoehto työllistää.

 

Miellyttäviä ja iloisia ruokailuhetkiä!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka inspiroituu kauniista väreistä ja pienistä yksityiskohdista.

 

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons