Sisustuksen trendit ennen ja nyt – ajatuksia asuntomessuilta 2021

Olen käynyt asuntomessuilla säännöllisen epäsäännöllisesti koko aikuisikäni. Viimeisimmät vierailuni ovat suuntautuneet Poriin, Tuusulaan ja Lohjalle.

Rakentamisen trendit näkyvät messuilla melko selvästi niin pitkällä kuin lyhyelläkin juoksulla. 

Oli aika, jolloin talot olivat valtavia. Mieluiten kaksikerroksisia kivipalatseja. Nyt joukossa on paljon myös puurakenteisia pienempiä omakotitaloja. 

Oli aika, jolloin spa-osastoja varusteltiin poreammein. Nyt ammeet ovat siirtyneet terasseille. 

Oli aika, jolloin päämakuuhuoneiden yhteyteen tehtiin isoja pukeutumishuoneita. Nyt makuuhuoneet ovat taas kohtuukokoisia, välillä jopa miniatyyrejä.

Oli aika, jolloin keittiöt olivat valkoisia. Ensin kiiltäviä, sitten mattapintaisia. Sen jälkeen mustan kalustevärin kautta siirryttiin puupintoihin.

Kuka muistaa aikaa ennen ”openconcept” tiloja? Erillisiä keittiöitä näkee enää harvakseltaan. 

Oli aika, jolloin suihkut muuttuivat mattamustiksi ja suihkuseinät mustaraamisiksi.

Oli aika, jolloin puupinnat maalattiin peittoon – mieluiten valkoisiksi. Nyt jo useamman vuoden ajan aito puu on näkynyt voimakkaasti sisätiloissa. Veikkaan, että jatkossa entistä enemmän käsittelemättömänä. 

Viime vuosina on näkynyt enemmän aitoja asioita. Vintage on vahvasti trendikästä. Vastuullisuus näkyy valinnoissa.

Värejä näkee yhä enemmän. Värit ovat myös voimistuneet vuosi vuodelta. Aikaisempi haalea ja vaalea harmonisuus on saanut rinnalleen enemmän särmäkkyyttä.

Jos yksi trendi pitäisi nostaa ylitse muiden, on se ehdottomasti persoonallisuus. Näillä messuilla sitä löytyi jo hiukan enemmän. Pyörre-talo lienee messujen yleisösuosikki – eikä syyttä. Talossa on todellakin särmää. Piti siitä tai ei.

Talot muistuttavat kovasti toisiaan ja siksi kaikenlainen persoonallisuus jää mieleen. Tämä trendi on todellakin voimistuva. Persoonat peliin! Jo tammikuussa 2020 kirjoitin blogiimme aiheesta ja nyt se näkyy selkeästi muuallakin.

Kesällä olen kierrellyt lähitienoita ja hämmästellyt uskomattoman kauniita ja ajattomia ratkaisuja. Alvar Aalto jaksaa edelleen hämmästyttää. Villa Mairea tekee vieläkin vaikutuksen käytännöllisyydellään ja mielettömällä kauneudellaan. Paikkaansa suunniteltuja kestäviä ratkaisuja! Paimion parantolan mieletön värimaailma ja pienet oivallukset. Tuollaisia ratkaisuja ei pääse näkemään nykyaikaisilla asuntomessuilla, joissa kaikki talot tuntuvat vain maisemaan heitetyiltä. 

Kotona voimme elää omannäköistämme elämää. Sisustaminen on hauskaa ja se voi olla myös edullista. Isoja hankintoja tehdään luonnollisesti harkiten ja vanhaa kunnioittaen. Vastuullisuuden megatrendi näkyy sisustamisen isoissa kalusteratkaisuissa ja kerroksellisuudessa. Nopeita muutoksia ja helppoja kokeiluja voi tehdä tekstiileillä ja kattauksilla.

Ai niin ja sitä iloa ei kannata unohtaa sisustamisessakaan!

Iloisia ja värikkäitä syyspäiviä!

 

Kirjoittaja on toisen polven perheyrittäjä, joka on kesän aikana retkeillyt lähialueilla ja hämmästynyt kerta toisensa jälkeen mieletöntä visuaalista kauneutta niin luonnossa kuin rakennuksissa. Toiminnallisuus ja visuaalisuus mykistävät hänet uudelleen ja uudelleen. Blogin kuva on otettu Villa Mairean puutarhasta Noormarkussa.

Kommentointi on suljettu

Simple Share Buttons