Hyvä arki on ruokaa ja rakkautta

Joskus lautasliinalta vaaditaan kameleonttimaisia piirteitä. Kun samaa liinaa käytetään ruokaillessa vauvasta vaariin joka päivä, sen pitää kestää monenlaista. Eikä iloinen värikään ole marraskuun harmaudessa pahitteeksi.

Vaikka tehtävä kuulostaa haastavalta, Folkhälsan Välfärd Ab:n kehityspäällikkö Christina Söderberg vastaa puhelimeen hyvin iloisena:

– Asiakkaatkin ovat huomanneet, että meillä on uusia, hyviä serviettejä. Se luo hienon yhteisilmeen lounasravintoloihin, kun lautasliinat ovat yhtenäiset.

Folkhälsan Välfärd Ab on Samfundet Folkhälsan rf:n omistama yhtiö, joka tarjoaa pääosin ruotsinkielisiä sosiaali- ja terveyspalveluita Uudellamaalla, Turun seudulla ja Pohjanmaalla sekä muiden maakuntien yksittäisissä kielisaarekkeissa. Toimipaikkoja on yhteensä noin 60 ja työntekijöitä noin 850. Yhtiö tarjoaa tuettuja asumispalveluita ikäihmisille sekä kuntoutusta ja lääkinnällistä toimintaa kaikenikäisille. Lasten parissa työskennellään myös päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa ja lastensuojelussa.

Koska erilaisia yksiköitä on paljon ja ne ovat maantieteellisesti hajallaan, jokainen lounaspaikka on aiemmin tilannut omat serviettinsä. Nyt tarpeet on yhdistetty uuteen lautasliinaan, joka on käytössä kaikissa Folkhälsanin yksiköissä ja avoimissa lounasravintoloissa. Lautasliinasta teetettiin 4–5 värin valikoima, joka huomioi Folkhälsanin omien brändivärien lisäksi tyypilliset kattaukset, teemat ja vuodenajat.

– Kestävä kehitys on meillä avainasemassa, joten halusimme ehdottomasti toimijan, joka täyttää sen mukaiset kriteerit. Fiblonin tuotteet ovat biohajoavia, ja yritys on vastuullinen, kotimainen toimija. Se oli ratkaiseva syy valintaamme, mutta ei tietenkään yksinään riitä. Myös laadukkaat tuotteet itsessään ovat tärkeitä, Söderberg painottaa.

Laadun takaa jatkuva kehittäminen

Folkhälsanilla on Avainlippu ja Yhteiskunnallinen yritys -merkit. Toimintaa kehitetään eri vastuullisuusnäkökulmista jatkuvasti ja kestävästi. Keskeisenä visiona on ”Hyvä elämä – elämän kaikissa vaiheissa”.

– Visiomme mukaisesti uskomme, että oikean tuen ja palvelujen avulla ihminen voi luoda itse itselleen hyvän elämän haavoittuvissakin tilanteissa. Kaiken toimintamme pohjalla on terveyttä edistävä ajatusmaailma, Christina Söderberg kertoo.

– Hyvä arki on lähellä sydäntämme, ja se kehitystyö on jatkuvaa. Esimerkiksi ikäihmisille hyvä arki on asumista omassa kodissa oman aikataulun mukaan. Se on hyvää ruokaa, yhdessäoloa, kulttuuria ja ennestään tuttuja perinteitä.

Hyvä ruoka on Folkhälsanille erityisen tärkeää niin asumisyksiköissä kuin vaikkapa päiväkodeissa. Viimeksi on panostettu hyvään kasvisruokaan: kasvisvaihtoehto on tarjolla lähes päivittäin, ja henkilökuntaa on koulutettu maistuvan kasvisruuan valmistamiseen. Ruokailuhetkessä myös lautasliina on osa moniaistillista elämystä. Värit ilahduttavat, ja yhtenäiset liinat luovat ravintoloille tunnistettavan ilmeen.

– Hyvä arki on osallistuvaa yhdessäoloa, jossa ihmiset tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi. Yhdessä sitä tehdään, Söderberg tiivistää.

Vastuuta koko elinkaaresta

Lautasliina on kertakäyttötuote, jonka elinkaareen kuuluu kolme olennaista osaa: valmistus, asianmukainen käyttö ja käytön jälkeinen kierrättäminen. Kaikki kolme vaihetta pitää ymmärtää laaja-alaisesti, jotta toiminta on aidosti vastuullista. Tuotteen elinkaari alkaa jo raaka-ainetuotannosta, josta yritys ei voi ulkoistaa vastuutaan.

Fiblonin tuotteiden tarkoituksenmukaista käyttöä palvelee kattava materiaalitietoisuus: kun asiakkaalle osataan aina valita hänen tarpeisiinsa sopiva tuote, se tulee hyödynnettyä täysimittaisesti eikä päädy ryttyisenä suoraan roskakoriin. Näppituntuma on tärkeä sekä myynnissä että käytössä. Käytön jälkeen biohajoavan lautasliinan paikka on biojätteessä.

Laadun takeet Fiblonilla.

Simple Share Buttons