Lautasliinaluento innosti Perhon opiskelijoita

Kuva: Sarianna Rimpeläinen, Pilgrim Oy

Lautasliinatehdas Fiblon järjesti lautasliinaluennon toisen vaiheen tarjoilijaopiskelijoille Perho Liiketalousopistossa perjantaina 25.1.2019. Tarkoituksena oli viedä tietoa lautasliinoista kattavasti suoraan kohderyhmien luo, ja mikäpä sen osuvampi paikka kuin ravintola-alan tulevaisuuden tekijöitä kouluttava Perho.

Rouva Lautasliinan, Fiblonin viestintä- ja brändijohtaja Anne Ekbergin luento esitteli lautasliinan evoluutiota 1500-luvun tuvista ja hoveista tähän päivään ja kertoi servietin roolista osana nykymallista tapakulttuuria sekä ravintoloiden asiakkaiden kohtaamista. Lisäksi se valotti vastuullisesti tuotetun lautasliinan matkaa raaka-aineiden hankinnasta ravintoloiden pöytiin ja esitteli kekseliäitä tapoja koristaa juhlapöytää kauniisti lautasliinalla.

Opiskelijat esittivät kysymyksiä lautasliinojen viennistä, tuotannosta ja vastuullisuudesta.

– Ilahdutti, että opiskelijoiden suhtautuminen aiheeseen oli perehtynyttä ja erityisesti vastuullisuus kiinnosti. Monesti ajatellaan, että vain kankaiset lautasliinat kelpaavat hienoimpiin kattauksiin. Lisäksi niitä pidetään kuin automaattisesti paperista lautasliinaa vastuullisempana valintana. Kangas kuitenkin kuluu eikä siksi ole ravintolakäytössä ikuinen materiaali, ja lisäksi esim. puuvillan viljelyyn liittyy monia ongelmia. Puuvilla on loppumassa maailmanlaajuisesti ja tekstiiliteollisuuden tulee keksiä puuvillan tilalle uusia ratkaisuita. Laadukas paperinen lautasliina, jonka tuotantoketju on jäljitettävä ja läpinäkyvä, voikin siis olla ravintolan kokonaisuudessa kankaista lautasliinaa viisaampi valinta: tarkoituksenmukainen, perusteltu ja vastuullinen. Väärin tai epätarkoituksenmukaisesti valittu lautasliina onkin oikeastaan vain hävikkiä, Anne summaa.

Opiskelijat olivat erittäin iloisia saadessaan osallistua tällaiseen tilaisuuteen.

– Taitokset koettiin mielenkiintoisiksi ja jäävät varmasti elämään heidän työssään. Ajatus siitä, miten he voivat hyödyntää oppimaansa tulevaisuudessa, jäi nyt oman kokemuksen kautta kytemään, ja erityisesti Lautasliinatehdas Fiblonin tarina ja vastuullisuus tekivät vaikutuksen, lehtori Marja Korhonen Perho Liiketalousopistosta kertoo.

Oiva Toikka -lautasliinojen idea julkisivutaideteoksesta

Ravintola Perhon pöytiä koristavat personoidut Oiva Toikka -lautasliinat, jotka on toteutettu lautasliinatehdas Fiblonin fleksopainomenetelmällä. Idea Oiva Toikka -kuva-aihiosta sai alkunsa Kiinteistö Oy Perhon Proffan julkisivutaideteoksesta.

– Proffan rakennuttamiseen liittyi erityispiirteitä, koska kyseessä oli uudisrakennus Töölössä ahtaalle tontille. Talo haluttiin logistisista syistä lähelle Ravintolakoulu Perhon rakennusta, koska tarpeena oli saada lisätilaa Perhon ammatilliseen koulutukseen. Jotta byrokratia sujuisi, valitsimme nimekkään suunnittelijan, arkkitehtiprofessori Jan Söderlundin, Haaga Yhtymän toimitusjohtaja ja opetusneuvos Gun Marit Nieminen kertoo.

Söderlund on taiteilijaprofessori Oiva Toikan henkilökohtainen ystävä ja Söderlundilla syntyi ajatus uniikista julkisivutaideteoksesta. Rakennuttajana Haaga Yhtymä otti ehdotuksen mieluusti vastaan.

– Julkisivutaide on arvokas, koska se on täysin ainutlaatuinen: missään rakennuksessa ei ole vastaavaa eikä tule olemaan, koska teosta ja teoksia ei saa monistaa tai toistaa muissa rakennuksissa. Sen sijaan voimme käyttää aihetta markkinointitarkoituksessa.

Teosten tarkoitus on viestittää ympäristöön sitä, mitä rakennuksessa tapahtuu, mihin koulun toiminta liittyy ja että kestävä kehitys on yksi oppilaitoksen tärkeistä strategisista valinnoista.

Näitä tärkeitä viestejä kertovat nyt siis myös lautasliinat, jotka lisäksi luovat elämyksen ja arvokkuuden tuntua ravintolassakäyntiin.

Simple Share Buttons