Millainen on lähitulevaisuuden kaunis ravintolaelämys?

Rune & Bergin Sini Ala-Nikula pitää palvelumuotoilua toimivana keinona uusien ravintolaelämysten luomisessa. Kuva: Meeri Utti

 

Ravintoloihin ja kahviloihin mennään ravitsemaan paitsi kehoa, myös mieltä. Mutta miltä näyttää ravintola, jossa huomioidaan asiakkaan viihtyvyyden lisäksi myös turvallisuus kauniisti?

Rune & Berg Designin johtava suunnittelija ja osakas Sini Ala-Nikula kertoo, että ravintolaelämyksessä on koronapandemian jälkeisessä tulevaisuudessa oleellista kiinnittää huomiota turvalliseen asiakaskokemukseen elämyksellisen sisustuksen lisäksi.:

– Turvallinen ja miellyttävä ravintolakokemus syntyy paljolti siitä, miten ihmiset toimivat ja luovat turvallisuutta omalla käytöksellään toinen toisilleen. Tämän voi saavuttaa palvelumuotoilun avulla, joka auttaa kehittämään asiakaskokemusta käyttäjälähtöisesti: mietitään, mitä asiakas kokee ensimmäiseksi tullessaan tilaan ja miten henkilökunta ohjaa asiakasta toimimaan turvallisesti mukavalla ja rennolla tavalla.

Suunnittelutoimisto Rune & Berg on mukana TUPA-tutkimushankkeessa, jossa selvitetään, miten koronavirus voi levitä sisätiloissa ja millaisilla ratkaisuilla viruksen leviämistä voidaan estää. Hankkeeseen osallistuu HUSin, Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen lisäksi yrityksiä, joilla on linkki puhtaanapitoon, sisäilmaan tai sisätiloihin ylipäätään. Tutkimuksen tuloksia testataan parhaillaan Henri Alénin luotsaamassa Ultima Fiasco -ravintolassa.

Rune & Bergin suunnittelemiin kohteisiin kuuluu muun muassa espoolaisen Iso Omenan Coffee House. Kuva: Aleksi Tikkala

 

Rune & Berg aloitti 2011 tilasuunnittelua ja graafista suunnittelua tarjoavana toimistona, mutta laajensi tarjontaansa pian myös palvelumuotoilun puolelle. Pääideana on selvittää yhdessä asiakkaan kanssa, miten ravintolasta tai muusta palveluympäristöstä tai työpaikasta saa kokonaisuuden, jossa sekä kävijän että työntekijän on mukava olla.

– Asetumme käyttäjän asemaan ja mietimme aina myös työntekijän näkökulmaa – kun työn ilo ja ylpeys säilyvät, se näkyy asiakkaallekin parempana kokemuksena. Haluamme suunnitellussa pitää inhimillisen kokemuksen kaiken keskiössä, Ala-Nikula kertoo.

Nousussa: kaunis kuluminen ja biofilia

Ala-Nikula ennustaa seuraavaksi näkyväksi ravintolatrendiksi tarkempaa kohderyhmäajattelua.

– Ihmiset hakevat elämyksellisyyttä koronan jälkeen varmasti entistä enemmänkin, kun meille kaikille on kertynyt sosiaalisuuden velkaa. Elämyksistä saa voimakkaampia, kun ravintolakonsepti mietitään tarkemmin tietylle kohderyhmälle ja pohditaan esimerkiksi, mitä lähialueen asukkaat voisivat tarvita ja missä mielentilassa he palvelua haluaisivat käyttää. Näin voidaan kehittää kokonaan uusia konsepteja ja makujakin juuri omille asiakkaille. Kun tiedetään, kenelle ravintola on suunnattu, on myös helpompi erottautua kilpailijoista, Ala-Nikula sanoo.

Viihtyisyyttä ravintolatiloissa tullaan lähitulevaisuudessa tuomaan luonnon elementtien avulla, Ala-Nikula linjaa:

– Biofilia ei vielä näy Suomessa niin isosti, mutta esimerkiksi todella runsasta kasvien käyttöä tullaan varmasti julkitiloissa näkemään enemmän – ei siis vain paria kukkaruukkua ikkunalaudalla, vaan isoja kasvielementtejä, jotka auttavat ihmisten kaipuussa vahvempaan luontoyhteyteen.

Toinen samaan teemaan liittyvä asia on luonnollisten materiaalien käyttö. Ala-Nikula toivookin, että kauniille kulumiselle annettaisiin enemmän arvoa: mietittäisiin, miten materiaalit ikääntyvät ja suosittaisiin ravintolasisustuksissakin vastuullisesti valmistettuja kalusteita ja materiaaleja.

 

Simple Share Buttons