Riemukkain mielin pikkujoulukauteen

Kuva: Compass Group, Bistro Stadium

 

Pikkujoulusesonki on pian täällä, ja monella on jo ikävä perinteistä juhlintaa työ- tai harrastusporukan kesken. Kysyimme Viking Linelta ja Compass Groupilta, miltä pikkujoulut näyttävät poikkeusvuoden jälkeen.

Vuoden 2020 pikkujouluista ei monellakaan jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Rajut ravintoloita ja tapahtumia koskevat rajoitukset astuivat voimaan juuri kiihkeimmän juhlakauden alla marraskuussa 2020, joten lähes kaikki pikkujoulutkin peruuntuivat. 

Tänä vuonna pikkujoulukausi loistaa valoisammin, vaikka rajoituksissa onkin yhä varsinkin alueellisia epävarmuuksia. Fiblonilla asiakkaiden innostus tulevaan pikkujoulukauteen on ollut aistittavissa jo jonkin aikaa, ja usko harvinaiseen kovaan kauteen tuntuu vain nousevan, mitä lähemmäksi marraskuuta edetään, kertoo Fiblonin Brand Manager Anne Ekberg:

– Useimmilla meistä on patoutunutta tarvetta tavata pitkän tauon jälkeen työkavereita, ystäviä ja sukulaisia oikein porukalla kasvokkain. Joulukauden alun ajoittuminen samaan aikaan, kun rokotuskattavuus paranee ja rajoituksia höllätään, tarkoittaa varmastikin monien kohdalla sitä, että pikkujouluja juhlitaan suuremmalla innolla kuin koskaan.

Helsingin Olympiastadionin ravintolatoimen päällikkö Sari Salminen Compass Group Suomesta näkee iloiset pikkujoulut tänä vuonna mahdollisina, vaikka ilmassa on vielä kysymyksiä esimerkiksi alkoholin tarjoilusta:

– Stadion oli viime vuonna rajoitusten aikaan kokonaan kiinni, mutta nyt olemme päässeet pitämään tapahtumiakin ja kyselyitä on alkanut tulla enemmänkin. Pientä hämmennystä suunnitteluun tuovat Uudenmaan rajoitukset tanssikieltoineen. Tällä hetkellä on esimerkiksi epäselvää, saako lokakuun peleissä myydä yleisölle alkoholia vai ei, Sari Salminen kertoo.

Christa Grönlund

Christa Grönlund odottaa pikkujoulukauden vilkastuttavan risteilyjä.

Viking Linelle pikkujoulut ovat perinteisesti olleet tärkeässä roolissa loppuvuoden risteilyillä. Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund on toiveikas joulukauden suhteen:

– Huomaamme, että asiakkaamme kaipaavat kohtaamisia ja paluuta normaaliin ja esimerkiksi perinteisten pikkujoulujen viettoon. Tänä vuonna pikkujoulujen varaustilanne näyttää jo selkeästi paremmalta, mutta jos vertaamme vuoteen 2019 ja aikaan ennen koronaa, niin asiakkaita on edelleen merkittävästi vähemmän. Toivottavasti ihmiset pääsisivät nyt vihdoin kokoustamaan ja juhlimaan yhdessä kollegoiden kanssa!

Miten turvallisuudesta huolehditaan?

Rajoitukset näyttävät höllentyvän rokotuskattavuuden myötä, mutta itse korona ei ole häviämässä. Moni yritys onkin ottanut käyttöön uudenlaisia keinoja henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuudesta huolehtimiseksi.

Olympiastadionilla on kokeiltu poikkeusoloissa uudenlaisia toimintamalleja, jotka taipuvat yhtä hyvin myös pikkujoulujen ohjelmaan.

– Meillä on tarjoiluissa panostettu hygieniaan ja kokeiltu esimerkiksi yksittäispakattuja salaatteja tai lämpimiä annoksia sekä kertakäyttövälinepakkauksia servietteineen. Stadionin ulkotilojakin voi hyödyntää ja olemme liikuntapäiviin pakanneet osallistujille omat eväspussit toiveiden mukaan, Sari Salminen sanoo.

Compass Group Suomella on tunnustus hyvästä infektioriskien hallinnasta ensimmäisenä ravintolatoimijana maailmanlaajuisesti. Kansainvälisen sertifiointilaitoksen DNV GL:n myöntämä MyCare-verifiointi koskee Compass Group Suomen ravintoloita ja palveluja ja on tae siitä, että Compass Groupin valmius huolehtia esimerkiksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä on hyvällä tasolla.  

kuva: Viking Line

Jouluiset tarjottavat ovat monen pikkujouluristeilijän kohokohta. Kuva: Viking Line

Myös Viking Linella toimintatapoja on tarkasteltu uudelleen ja säädetty käytäntöjä rajoituksiin ja terveysturvallisuuteen sopivaksi:

– Meillä Viking Linella turvallisuus on aina ykkösprioriteetti, ja olemme hyvin ylpeitä saatuamme maailman ensimmäisenä varustamona luokituslaitos DNV GL:n My Care -verifioinnin, joka kertoo kyvystämme hallita ja ehkäistä infektioriskejä, kuten koronaviruksen leviämistä. Varmistaaksemme asiakkaillemme ja henkilökunnallemme turvallisen matkustus- ja työympäristön, olemme muun muassa rajoittaneet laivojen matkustuskapasiteetin 75 prosenttiin, tehostaneet siivousta ja ottaneet ravintoloissamme käyttöön entistä turvallisempia toimintatapoja. Yleisissä tiloissa suosittelemme toistaiseksi kasvomaskeja ja kahden metrin turvavälejä, ja käsidesiä on hyvin tarjolla niin terminaaleissa kuin laivoillakin, Christa Grönlund kertoo.

Käsidesit ja turvavälit huomioidaan toki myös Olympiastadionilla, jossa jokaiselle järjestetään istumapaikka pöydän äärestä. Pikkujouluja voi ideoida yhdessä stadionin henkilökunnan kanssa:

– Meillä on paljon erikokoisia tiloja, joten varsinkin pienemmille ryhmille on helppo järjestää väljät juhlatilat. Tarjoilut räätälöidään asiakkaan mukaan, ja pikkujouluissa juhlavuutta voidaan tuoda vaikkapa valmiiksi kootuilla cocktailpalalautasilla, jotka tarjoillaan suoraan pöytään. Osa pikkujouluohjelmasta voidaan halutessa järjestää myös ulkona – hauskat juhlat voi järjestää niin monella tavalla! Sari Salminen kertoo.

Simple Share Buttons