Tapahtuma-alalla kehitetään nyt uutta pikavauhtia

Fiblonin seinäjokelainen asiakas, OmaSp Stadion ei ole jäänyt voivottelemaan peruttuja tapahtumia, vaan katsoo luottavaisena eteenpäin.

Vuonna 2016 avattu OmaSp Stadion on paitsi Veikkausliigan SJK:n ja Ykkösen SJK Akatemian kotikenttä, myös merkittävä tapahtumien talo Etelä-Pohjanmaalla. Seinäjoki on perinteinen tapahtumakaupunki, ja Provinssin ja Tangomarkkinoiden tapaisten isojen festivaalien myötä alueelle on kasautunut paljon osaamista ja verkostoja tapahtumajärjestämisen saralla.

OmaSp Stadionin Virpi Hautamäki (vas.) kertoo yrityksen uineen vastavirtaan ja avanneen kesällä uuden lounasravintola Wenlan Seinäjoen keskustaan. Stadionin puolella kattausta valmistelee salivastaava Sanna Mäkikari. Kuva: OmaSp Stadion

– Alkuvuosi näytti meillä vuoteen 2019 verrattuna todella hyvältä ja olimme joidenkin kuukausien kohdalla pääsemässä jopa 100 prosentin kasvuun edellisvuoteen nähden. Olimme suunnitelleet uusia tapahtumakonsepteja ja lisänneet tapahtumien määrää, kertoo OmaSp Stadionin Event Manager Virpi Hautamäki.

Sitten iski korona, jonka myötä tapahtumia alettiin nopeasti perua. OmaSp Stadionilla päätettiin kuitenkin pitää kiinni kaikesta, mistä voitaisiin. Tapahtumien suunnitteluun otettiin yksi vaihde lisää, kun oli mietittävä, miten järjestelyistä saataisiin rajoitukset huomioiden kaikille turvallisia ja miellyttäviä.

– Elokuussa järjestimme stadionilla konsertin, jossa esiintyivät muiden muassa Apulanta ja JVG. Se oli meille iso koetinkivi: oli näytettävä medialle ja yleisölle, miten massatapahtumia järjestetään turvallisesti. Konsertti onnistui hyvin: yleisöä oli noin 5 000, eikä yhtään altistumistapausta ilmennyt.

Elokuun konsertissa turvavälit pysyivät kunnossa istumapaikkojen ansiosta. Kuva: OmaSp Stadon

 

Uudenlaiset järjestelyt paransivat konserttikokemusta

Elokuun konsertissa huomioitiin uudet rajoitukset niin, että elämyksestä tuli jopa aiempaa mukavampi kävijöille. Stadionin kapasiteetti pudotettiin puoleen, ja jokaiselle kävijälle järjestettiin oma istumapaikka pöytineen. Samalla koko katsomo muutettiin yhdeksi isoksi anniskelualueeksi, mistä tuli kävijöiltä pelkästään positiivista palautetta.

– Suurimmaksi osaksi yli kolmekymppisistä koostunut yleisö selvästi arvosti panostusta viihtyvyyteen. Jos koronasta jotain hyvää on seurannut, niin tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten olemme voineet parantaa asiakasviihtyvyyttä, ja ehkä tämä tapa jää jatkossakin käyttöön, kaavailee Hautamäki.

Edellä mainittujen keinojen lisäksi tarjolla oli runsain määrin käsidesiä, siivousta oli tehostettu ja järjestyksenvalvojat pitivät huolta siitä, että katsomolohkot täyttyivät tasaisesti eikä ruuhkia päässyt syntymään. Kasvomaskien käyttöä suositeltiin jo elokuussa ja niitä oli varattu kaikille, mutta silloin kävijät vielä vierastivat maskien käyttöä – nyt tilanne voisi olla toinen.

Hybriditapahtumat kehityksen kohteena

Tälle vuodelle suunnitellut uudet tapahtumakonseptit laitettiin OmaSp Stadionilla odottamaan ensi vuotta, ja niitä on matkan varrella muokattu sopimaan paremmin nykytilanteen tarpeisiin.

Tapahtumat on suunniteltu live- ja verkko-osallistumiset yhdistäviksi hybrideiksi, jotka pystytään toteuttamaan erimuotoisina aina vallitsevan tilanteen mukaan. Hybriditilaisuudet mahdollistavat jopa suuremmat yleisömäärät kuin aiemmin, kun virtuaaliosallistujia voi olla vaikka rajattomasti.

Verkon kautta osallistuminen aiheuttaa haasteita sen suhteen, miten etänä onnistutaan välittämään samaa tunnetta kuin paikan päällä. OmaSp Stadionilla onkin yhteistyökumppani, joka keskittyy ratkomaan tätä ongelmaa ja pyrkii kehittämään hybriditapahtumista sellaisia, että palvelua voidaan toivottavasti pian tarjota muillekin. Virtuaalitapahtumat ovat omanlaisensa kokemus, mutta Hautamäki uskoo, että kunhan aihe on tarpeeksi kiinnostava, saavat verkko-osallistujatkin tapahtumista jotakin itselleen.

Tavoite on, ettei yhtään tapahtumaa tarvitse perua – paitsi tietysti siinä tapauksessa, että viranomaisrajoitukset sitä vaativat.

– Viranomaisilta toivoisi kyllä tunnustusta sille, että tapahtuma-alalla on valtava merkitys Suomelle: alalla toimii tuhansia yrityksiä ja se työllistää välillisestikin väkeä ravintoloissa, vähittäiskaupoissa ja liikennöinnissä. Viranomaisviestinnässä tapahtumista on maalattu pahinta peikkoa, vaikka ammattitaitoisesti järjestetyt tapahtumat ovat paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi yrityksen joskus ahtaissakin toimitiloissa hätäisesti järjestetyt omat kokoontumiset.

Stadionin Atria Loungessa on järjestetty tilaisuuksia myös epidemian aikana. Tilojen asiakasmääräkapasiteettia on pienennetty puolella. Kuva OmaSp Stadion

 

Uusia tulonlähteitä tapahtumiin

Hautamäki toivoisi tapahtuma-alalle myönnettävän myös julkista tukea, jotta alalla olisi resursseja kehittää tapahtumia entistä turvallisemmiksi. Alan ansaintalogiikka on ehkä muutenkin menossa uusiksi, ja muutosvaiheessa apu olisi tarpeen.

– Aiemmin tapahtumien onnistumista on mitattu kävijämäärillä, mutta nyt on otettava muut mittarit käyttöön, kun tilojen kapasiteettia on pudotettava. Lippujen hintoihin on korotuspainetta, mutta samalla on mietittävä, mitä kävijä saa sillä hinnalla lisää – mitä ovat ne uudet tuotteet, joita pystytään tarjoamaan itse tapahtuman lisäksi?

Hautamäki muistuttaa myös, että tapahtumilla on valtava merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja bisnestapahtumilla lisäksi tärkeä rooli paikallisen elinkeinoelämän verkostoitumisen ja yhteistyön alustoina. Hän toivoo, ettei livetilaisuuksiakaan turhaan pelättäisi:

– Tapahtumien järjestämisessä me olemme hyviä ja olemme ylpeitä työstämme. Kukaan ei halua ajatella Seinäjokea ilman tapahtumia ja tapahtumakesää! Haluamme tarjota jatkossakin mahdollisuuksia kouluttautua, virkistäytyä ja tavata muita kasvokkain. Toivon, että ammattitaitomme ja konkreettiset tekomme turvallisuuden eteen luovat yrityksille ja yleisölle luottamuksen siihen, että meidän kanssamme voi suunnitella turvallisen tapahtuman ja tulla meille hyvillä mielin.

Suomen kauneimmaksi jalkapallostadioniksikin nimetty OmaSp Stadion on siinäkin mielessä tapahtumapaikkana etulyöntiasemassa, että ulkotilaisuudet mielletään usein sisätiloja turvallisemmiksi. Stadionin lämmitetyillä katsomopenkeillä katoksen alla voi järjestää isonkin seminaarin jopa talviaikaan. Pääkatsomosta saa auditorion, jonka penkkirivit mahdollistavat turvavälien pitämisen. Monipuolisuus ja joustavuus lienevätkin tulevaisuuden tapahtumajärjestäjien valttikortteja.

 

 

Simple Share Buttons