Työhyvinvoinnin kehittäminen on strateginen valinta

Teknologialla tai henkilöstöeduilla ei pysty erottautumaan kilpailijoista. Yrityskulttuuri vaikuttaa sen sijaan vahvasti siihen, miltä yritys vaikuttaa ulospäin. Yrityskulttuuria ei voi kopioida, vaan sen täytyy syntyä johdosta itsestään.

Henkilöstöravintola- ja kahvilakonserni Antelliin kuuluu noin sata ravintolaa ja kahvilaa ympäri Suomea. Käytännössä se tarkoittaa, että toimitusjohtaja Tomi Lantolla on yli 500 osaajaa johdettavanaan. Tai pikemminkin innostettavanaan.

– Meille työhyvinvoinnin jatkuva kehittäminen on strateginen valinta. Uskomme siihen, että erinomaisen asiakaskokemuksen taustalla on aina erinomainen työntekijäkokemus. Isossa yrityksessä keskiarvo ratkaisee – innostuksen ja hyvän fiiliksen on oltava yhteinen juttu, Lantto luonnehtii.

Jokaisen on hyvä tiedostaa, että ihmisistä on moneksi. Itse kukin meistä suoriutuu eri tavalla riippuen siitä, millaisessa ympäristössä ja millaisten ihmisten ympäröiminä työskentelemme. Innostavassa työympäristössä jokainen suoriutuu paremmin. On johtajien rooli luoda ympäristö, jossa jokainen saa antaa parhaansa.

Luota, kannusta ja anna palautetta

Kuinka innostuksen ilmapiiri luodaan? Lanton mukaan työhyvinvoinnissa on kyse yksinkertaisista asioista. Kaikki lähtee liikkeelle luottamuksesta ja siipien kasvattamisesta.

– Ihmisille on annettava mahdollisuus lentää korkeammalle kuin missään muualla. Aluksi on tärkeää, että esimies lentää vierellä turvana. Sitten kun varmuutta ja kokemusta tulee lisää, työntekijöille annetaan enemmän tilaa levittää siipiään.

Ei kuitenkaan riitä, että vain esimies kulkee rinnalla. Työyhteisöltä saatu kannustus on tärkeää, jotta lento kantaa. Tsemppaamisen ohella palautteen antaminen ja saaminen on äärimmäisen tärkeää. Täsmällisellä ja kannustavalla palautteella on suuri vaikutus motivaatioon. Lantolla on rohkea ehdotus: antaessasi palautetta, kokeile rehellisyyttä.

– Myös poikkeamiin on uskallettava puuttua rehellisesti, sillä hiljaisuus on hyväksyntää. Toimivan työyhteisön edellytys on, että huonoihin toimintatapoihin puututaan.

Anna tilaa osaamiselle

Haasteet ja niiden selättäminen työarjessa luovat mahdollisuuksia onnistumisen kokemuksille. Onnistuminen luo puolestaan polttoainetta motivaatiolle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijän on saatava käyttää laajasti osaamistaan, jotta innostus pysyy yllä.

– Vapauden kanssa tulee vastuu. Meillä se tarkoittaa sitä, että kun on lupa käyttää ammattitaitoaan, syntyy samalla vaatimus siitä, että sitä myös käytetään, Lantto toteaa.

Antellilla luottamus työntekijöiden ammattitaitoon ja lentokykyyn näkyy muun muassa ravintoloiden ruokalistoilla: kaikissa sadassa ravintolassa on oma ruokalistansa.

– Luotamme siihen, että jokaisen ravintolan henkilökunta tietää itse parhaiten millainen ruoka heidän asiakkailleen maistuu.

 

Kymmenen vinkkiä työhyvinvoinnin kehittämiseen:
  1. Kehu muita aiheesta.
  2. Hymyile ja naura.
  3. Yritä ymmärtää toista, vaikka asia ei itselle aukeaisi.
  4. Kysy, kuuntele, kiitä.
  5. Kannusta ja auta muita.
  6. Näe hyvä ympärilläsi.
  7. Pidä lupauksesi.
  8. Tee työsi hyvin ja myönnä reilusti virheesi.
  9. Anna palautetta hyvin ja huonosti hoidetusta työstä.
  10. Puutu epäkohtiin reilusti ja vitkastelematta.

Artikkeli on julkaistu Fiblonin asiakas- ja sidosryhmälehdessä 2/2018

Simple Share Buttons