Fiblon-perhekuva-tarina

Fiblon

Värikäs menneisyys ja valoisa tulevaisuus

Pertti Ekberg alkoi valmistaa kertakäyttötuotteita talonsa kellarissa vuonna 1979. Tämä ensimmäinen vaatimaton tuotantolaitos oli niin matala, että pitemmät miehet eivät olisi pystyneet edes seisomaan siellä selkä suorana. Onneksi Pertti pystyi, ja niinpä hän alkoi leikata ja taittaa käsin kertakäyttölakanoita sairaaloita varten. Hänen perheensä autotallista tuli yrityksen ensimmäinen varasto.

Moni asia on muuttunut vuosien saatossa. 20 m2 kellarin sijaan meillä on nyt yli 10 000 m2 tuotanto- ja varastotiloja. Tuotanto on pitkälle automatisoitua ja robotit ovat meille arkipäivää.

Yhä perheyritys

Jotkut asiat eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Valmistamme yhä kaikki tuotteemme itse, ja Fiblon on täysin perheen omistuksessa. Pertti Ekberg on jo eläkkeellä, mutta toimii vielä hallituksen puheenjohtajana. Hänen kolme lastaan ovat myös tällä hetkellä hallituksessa. Vanhin poika, Pekka Ekberg, on yrityksen nykyinen toimitusjohtaja.

Valoisa tulevaisuus

Yksi Fiblonin arvoista on kannattava kasvu, mikä on ollut toimintamme perusjalka alusta pitäen. Aiomme tulevaisuudessakin jatkaa perustajamme viitoittamaa polkua: pysytellä lähellä asiakkaitamme ja kehittää jatkuvasti toimintaamme.

Lue tästä mielenkiintoinen Fiblonin nimen tarina.

Historian aikajana

1979

marraskuussa Fiblon perustettiin.

1980

helmikuussa alkoi operatiivinen toiminta Pertti Ekbergin vaimon Aili Ekbergin elintarvikeliikkeen kellarissa.

1981

aloitimme niskaliinatuotannon. Koko tuotantoidea perustui Pertti Ekbergin innovoimaan tuotantotapaan: niskaliinan kiinnitys yhdellä langalla on Pertti Ekbergin keksintö. Tutustu niskaliinan tarinaan.

1983

1983 muutimme tiloihin, jotka on rakennettu teollista toimintaa varten. Tätä ennen toimimme erilaisissa väestö- tai kerhotiloissa, mikä teki mm. logistiikasta työlästä. Samana vuonna hankimme ensimmäisen trukin. Nyt pystyimme pinoamaan lavoja päällekkäin. Lisäksi vuonna 1983 aloitimme myös suurkeittiökahvinsuodattimien valmistuksen.

1984

muutimme Uudenniityn teollisuusalueelle, jossa toimimme edelleen – toki tilaa on monin verroin enemmän.

1986

kehitimme yhdessä Serla Oy:n kanssa Suomessa valkaisemattoman kahvinsuodatinlaadun. Valkaisematon suodatinpaperi oli tuohon aikaan ekoteko. 1980-luvulla ympäristöaktiivit nostivat voimakkaasti esiin dioksiinit paperiteollisuudessa. Dioksiineja syntyy valkaisuprosessissa. Vaikka käyttämämme ECF ja happivalkaisulaadut olivat maailman huippuluokkaa, halusimme vastata markkinoiden tarpeeseen. Kehitystyö oli haastava, mutta onnistui hyvin.

1990

teimme yrityksemme kehityksen kannalta merkittävä investoinnin, kun ostimme ensimmäisen täysin integroidun paino-, taitto ja leikkauslinjan, joka on edelleen toiminnassa. Investointi maksoi enemmän kuin yrityksellä oli vuosiliikevaihtoa.

1992

rakensimme Tailor-made kahvinsuodatinlinjan amerikkalaisen Snyderin kanssa. Linja moninkertaisti tuotannon määrän ja tehokkuuden. Nousimme globaalisti kilpailukykyiseksi.

1996

toimimme pilottiyrityksenä Monitaito-hankkeesssa. Yrityksemme oli ensimmäinen, jolle räätälöitiin täysin yrityskohtainen kehittämis- ja koulutusohjelma, joka myös toteutettiin systemaattisesti. Tästä alkoi yrityksen jatkuva panostaminen henkilökunnan tietojen ja taitojen kehittämiseen. Opimme, että meidän on vain löydettävä aikaa tähän toimintaan, jotta pystymme kehittymään. Arvojemme mukaista on, että henkilökunnan pitää selviytyä tehtävistään työajan puitteissa ja vapaa-aika on itselle ja perheelle, ei työlle.

1998

yksi omistajajohtajista osallistui JOKO-johtamiskoulutukseen. Johtoryhmämme jäsenistä neljä viidestä on käynyt tämän koulutuksen.

2000

Fiblonin kokonaan itse kehittämä miehittämätön maitosuodatinvalmistus myytiin Alfa Lavalille. Samana vuonna hankittiin ensimmäinen inlinekäärintäinvestointi annostelijaliinojen tuotantoon.

2003

investoimme inlinekäärintään ja 8-väriseen paino-, taitto- ja leikkauslinjaan kalvokäärinnällä.

2007

myimme kahvinsuodatinliiketoiminnan Euracon Oy:lle.

2008

toimitusjohtaja Pekka Ekberg suoritti HHJ tutkinnon. Sen jälkeen kaikki yrityksen johtoryhmän jäsenet ovat suorittaneet tutkinnon. Samana vuonna investoimme viimeisimmän teknologian lautasliinalinjastoon nimeltään ”Blue beauty”. Tämä linja oli siihen mennessä toimitetuista linjoista suurin ja tehokkain myös koneen valmistajan näkökulmasta. Linjan kapasiteetti enimmillään jopa 3.000.000 lautasliinaa päivässä.

2009

lanseerasimme ensimmäisen oman tuotemerkin FIBRA yleispyyhkeet ammattikeittiöille. Vuonna 2009 pääsimme mukaan Prizztech Oy:n hallinnoimaan VALID (vastuullisen liiketoiminnan kehittämisohjelma) hankkeeseen, josta alkoi systemaattinen ja säännönmukainen vastuullisuusraportointi.

2012

aloitimme mittavan koko henkilökuntaa koskevan kaksivuotisen ammatillisen osaamisen koulutushankkeen. Työnkuvasta riippuen koulutuspäiviä muodostui keskimäärin 20 henkilöä kohden.

2013

aloitimme tehdaskeräily -logistiikan Suomessa. Samana vuonna lanseerasimme FIBLON  FUTURE CONCEPT -ennakointityökalun tulevaisuuden edelläkävijöille.

2014

jatkoimme henkilökunnan osaamisen kehittämistä soveltavalla täsmäkoulutuksella. Henkilökohtaisten kehittymissuunnitelmien pohjalta 30 % tuotannon henkilökunnasta aloitti oppisopimuskoulutuksella ammattitutkinto-opinnot.

2015

lanseerasimme SOFTLIN kattaus- ja viimeistelytuotteet ammattilaisille. Perustimme Ruotsiin sivuliikkeen Fiblon filial i Sverige.

2017

Lanseerasimme Viisas valinta -konseptin, joka on merkki asiakkaamme sitoutumisesta vastuullisuuteen. Viisaasti valittu tuote varmistaa maapallon resurssien järkevän käytön ja tukee luonnon monimuotoisuutta. Viisaasti valittu tuote luo myös asiakkaillemme säästöjä ja tuottaa moninkertaista lisäarvoa. Osallistuimme konseptilla FIBS ry:n järjestämään biodiversiteettikilpailuun ja saimme kiitettävää palautetta konseptin innovatiivisuudesta ja edistyksellisyydestä.

2018

Kutsuimme hallitukseen ensimmäisiksi perheen ulkopuolisiksi jäseniksi Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen professori Eero Vaaran ja asiakasarvon ja yritysmuotoilun asiantuntija Pia Rautakorven.

Fibra kuituliinat saivat uudet entistä iloisemman väriset pakkaukset, jotka on helppo löytää kiireessäkin. Pakkauksen kansiläpällä voi avaamisen jälkeen lähettää vaikka terveiset työkaverille. Samalla lanseerasimme ammattikeittiöille uutuutena Bio Fibra Handyn, joka sopii erityisesti pienempiin keittiöhin. Fibra toi laadun lisäksi ammattikeittiöön myös työn ilon!

2019

Julkaisimme viidennen vastuuraporttimme. Olemme raportoineet vastuullisuudestamme systemaattisesti 10 vuoden ajan ja julkaisseet siitä yhteenvedon aina kahden vuoden jaksoissa. Näiden vuosien aikana olemme esimerkiksi hioneet toimintamallimme niin, että hukkaa ei synny tuotannossamme juuri ollenkaan. Vastuumatkallamme on nyt aika ottaa uusi askel. Haluamme lähteä ajatusjohtajuuden polulle ja tarjota osaamisemme ja näkemyksemme vastuullisuudessa asiakkaidemme käyttöön. Kestävämpää maailmaa liina kerrallaan!

Niskaliinan tarina

Vuonna 1981 aloitimme niskaliinatuotannon – koko tuotantoidea perustui Pertti Ekbergin innovaatioon: niskaliinan kiinnitys yhdellä langalla. Tutustu niskaliinan tarinaan.

Simple Share Buttons