Artikkeli

Toimiva kunnossapito pelastaa päivän

Osaava henkilökunta, tehokas ennakointi ja toimivat koneet ovat avainasemassa. Tehtaalle on muodostunut sanonta ”mitä haastavampaa on, sitä paremmin menee”. Haasteet ovat merkki siitä, että työtä tehdään oikeiden asioiden äärellä.
Jari Vuori.

 

Kun kone temppuilee, kärsii tuotannon lisäksi työntekijöiden fiilis. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan yhteistyötä ja kekseliäitä ratkaisuja. Fiblonilla apuun rientää silloin mekaanisesta kunnossapidosta vastaava Jari Vuori.

Vuoren työnkuvaan Fiblonilla kuuluu kaikki koneiden mekaaninen kunnossapito ja huolto sekä kiinteistö- ja sähköpuolen tehtäviä. Pienemmässä yrityksessä työn monipuolisuus palkitsee erityisesti.

– Työskaalan laajuudesta nautin todella paljon. Eri päivissä ja työtehtävissä on niin paljon vaihtelua, etten juuri koskaan tiedä tarkasti etukäteen, mitä päivä tuo mukanaan, Vuori kertoo.

Haastattelua edeltänyt maanantaipäivä on kulunut tyypillisissä viankorjaushommissa. Tosin ”tyypillinen” on tässä harhaanjohtava adjektiivi: Vuoren mukaan tyypillisiäkin vikoja on niin monenlaisia, että vianhaun ja korjauksen kesto vaihtelee kymmenistä minuuteista useampaan päivään.

Automaation kehitys ja robotiikka tekevät työn haastavammaksi, mutta teknisiä mullistuksia suuremman haasteen muodostaa resurssien riittävyys. Jos samaan aikaan tulee kaksi vikaa eri puolille tehdasta, korjaajan on vaikea jakaa itseään molempiin. Toistaiseksi haastavistakin tilanteista on selvitty kekseliäillä ratkaisuilla.

– Vaikka pääsääntöisesti vastaan kunnossapidosta yksin, tarvittaessa apuun saadaan 1–2 kaveria omasta talosta ja myös ulkopuolisia toimijoita on välillä käytettävä. Myös Fiblonilla sähkötöistä vastaava Jouko Pasori on minulle iso apu ongelmatilanteissa.

Oikein hankalissa tapauksissa on aina mahdollista pyytää apua konevalmistajalta Saksasta tai Italiasta.

– Se on onneksi hyvin harvinaista. Voisi sanoa, että sellainen tapaus tulee eteen harvemmin kuin olympialaiset, Vuori nauraa.

Kaikki joustaa, kun tarve vaatii

Edellä mainittu konevika on oikeastaan paikallistettu jo sunnuntaina. Työtuntien jakautumista ei seurata orjallisesti, sillä liukuva työaika mahdollistaa jouston molempiin suuntiin.

– Tuotanto tehtaalla pyörii arkisin kahdessa vuorossa kello 6–22. Itse pyrin ajoittamaan työpäiväni aamuvuoroon eli aamukuuden ja iltapäiväkahden välille, mutta yllättävissä vikatilanteissa tästä usein joustetaan, Vuori kertoo.

Viikonloppuisin tuotannossa tehdään töitä yhdessä 12 tunnin vuorossa. Kunnossapidolle viikonloput ovat useimmiten vapaita, mutta noin kerran kuussa hoidetaan viikonloppuna sellaiset huoltotyöt, joiden ajaksi tuotanto pitäisi muuten keskeyttää.

Iltaisin ja viikonloppuisin ilmenevistä yllättävistä ongelmatilanteista ilmoitetaan tuotantojohtaja Mikko Ekbergille ja Vuorelle, jotka yhdessä pohtivat, kuka tekee, mitä tekee ja kuinka kiire toimilla on.

– Itse asun yli 60 kilometrin päässä tehtaalta, joten töissä ei niin vain piipahdeta. Siksi harkitsemme aina tapauskohtaisesti, vaatiiko tilanne välitöntä reagointia vai voiko se odottaa yön yli. Liukuva työaikahan tarkoittaa, että voin tulla korjaustöihin vaikka aamuneljältä tai -viideltä, jolloin aamuvuoro pääsee aloittamaan ajallaan, Vuori selittää.

Olennaista hänestä on se, että työnantaja ja työntekijä venyttävät molemmat resurssejaan tarpeen mukaan ja tilanteissa vallitsee keskinäinen luottamus. Työnantaja joustaa yhtä lailla, jos työntekijällä on henkilökohtaisia tarpeita tai toiveita ajankäytölleen.

Osaamisen kehittäminen ei tule valmiiksi

Teknisiä haasteita taklataan oman osaamisen ylläpitämisellä, joka ei ole aikaan sidottu projekti vaan jatkuva osa arkista tekemistä. Jari Vuori kokee, että työnantajana Fiblon antaa jatkuvasti mahdollisuuksia lisäkoulutukseen – ja osin velvoittaakin siihen.

– Itse suoritin viimeksi työn ohessa oppisopimuksella automaatioasentajan ammattitutkinnon, jonka sain valmiiksi vuonna 2016. Ohjelmat, vaatimustasot ja standardit muuttuvat koko ajan, joten hereillä on oltava, Vuori toteaa.

Käytännössä osaamisen ylläpidossa auttavat vaikkapa laitevalmistajien koulutukset, joissa perehdytään uusiin tuotteisiin ja tuoteperheisiin. Esimerkiksi marraskuun teknologiamessujen yhteyteen laitevalmistaja on varannut yhden päivän Vuoren ja Pasorin laitekoulutukselle.

– Fiblonista työnantajana kertoo paljon se, että tuotantokoneet pidetään aina hyvässä kunnossa ja turvallisina. Työtä tehdään hyvällä moraalilla, ja työyhteisössä on tiivis yhteishenki. Uskon, että moni muukin on kanssani samaa mieltä, sillä lähestulkoon kaikilla on pitkä yhtenäinen työhistoria Fiblonilla, kertoo lähes 25 vuotta yrityksen leivissä viihtynyt Vuori.

Työntekijöiden sitoutuminen näkyy myös yrityksen luvuissa. Fiblonin tuotannon saanto on pitkään ollut 96-97 prosenttia. Se on hyvin korkea lukema, kun on kyse pienikokoisista kertakäyttötuotteista. Fiblonille on tärkeää personoida pieniäkin eriä asiakkaan tarpeisiin, jolloin materiaalihukkaa ei voida sataprosenttisesti välttää.

Osaava henkilökunta, tehokas ennakointi ja toimivat koneet ovat avainasemassa tässäkin tuloksessa. Tehtaalle on muodostunut sanonta ”mitä haastavampaa on, sitä paremmin menee”. Haasteet ovat merkki siitä, että työtä tehdään oikeiden asioiden äärellä.

Artikkeli oli julkaistu alunperin vuonna 2019.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941