Artikkeli

Työ ja perhe sopivat samaan elämään

Jotta työllisyysastetta pystytään nostamaan, ihmisten pitää haluta tehdä töitä. Työ on suurelta osin myös viihtymiskysymys – jos ihmisen elämä ei toimi siviilissä, ei se toimi töissäkään. Elämän eri alueet eivät ole toisistaan irrallisia, eikä niitä tulisi sellaisina kohdella.
Pekka Ekberg.

 

Fiblonilla on ollut jo pitkään erilaisia käytäntöjä työn ja perhe-elämän yhdistämiseksi. Kun kotona on pieniä lapsia tai omat ikääntyneet vanhemmat kaipaavat hoivaa, saattaa tulla tarvetta työviikon tai -kuukauden lyhentämiselle. Pienten lasten vanhemmille on sorvattu erilaisia työaikamuotoja jopa prosessityöhön tehtaalla.

Yhteistyöllä saadaan vaikutuksia

Moni taho on valmis kertomaan, mihin pitäisi päästä, mutta paljon vähemmän on niitä, jotka ovat jo tehneet asioita onnistuneesti. Fiblon oli mukana Elinkeinoelämän keskusliiton työ+perhe-kampanjassa, jotta voisimme tuoda näkyviin, mitä olemme pitkäjänteisesti tehneet. Jakamalla onnistumisen kokemuksia haluamme kannustaa muita yrityksiä rohkaistumaan kehittämisen tielle. Lähteminenhän on usein vaikein asia.

Työelämä ei ole sellaista, että työnantaja kehittää jotain ja työntekijät sopeutuvat. Ei tässäkään tapauksessa. Tarkoitus on kehittää yhdessä uusia tapoja ja muotoja – silloin voi syntyä vaikka millaisia ideoita. Ajatukseni ei ole, että nyt on pakko kehittää. Pyrimme aidosti kuuntelemaan toisiamme ja pohtimaan, onko ihmisten ajatuksia mahdollista toteuttaa.

Keskusteluja ei aina tarvitse käydä kahden kesken esimies–alainen-akselilla. Esimerkiksi työterveys on hyvä ottaa mukaan, se on ennakoivaa työterveyshuoltoa parhaimmillaan.

Rohkeasti eteenpäin

Niin ympäristöasioihin kuin työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyy yrityksillä usein käsitys, että parantaminen tulee kalliiksi. Kokemukseni on täysin päinvastainen: olemme esimerkiksi saaneet aikaan tilanteita, joissa työn määrää on sovitettu henkilölle sopivaksi, poissaolojen määrä on romahtanut ja tuottavuus parantunut. Myös henkilöstön palaute on ollut pääsääntöisesti erittäin positiivista.

Tärkeintä on uskallus lähteä ottamaan pieniä askelia pelkäämättä, että työ+perhe olisi taloudellisesti hankala yhtälö. Sillä voi olla kaikille osapuolille positiivisia vaikutuksia. Kun hommat toimivat kotona ja työpaikka on koko perheen mielestä hyvä juttu, ihmisen on mukavampi lähteä töihin.

 

Kirjoittaja on Fiblonin toimitusjohtaja. Pekka on monipuolisesti verkostoitunut pitkän kokemuksen omaava toisen polven perheyrittäjä. Pekka on toiminut elinkeinoelämän verkostoissa yli 40 vuotta ja päässyt näkemään hyvin läheltä, miten bisnes on muuttanut maailmaa ja toimintatapoja – enimmäkseen hyvään suuntaan.

Kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2019.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941