Antell

Kaunis ravintolaelämys turvallisesti – ohjeita tuputtamatta

Turvallisuus on ollut iso, globaali teema ravintola-alalla jo pitkään. Sen pääalueita ovat olleet ruoka- ja työturvallisuus. Tänä vuonna turvallisuuteen on tullut uusi osa-alue pandemian myötä. On jouduttu pohtimaan ihmisten – niin työntekijöiden kuin asiakkaiden – terveyden säilymistä konkreettisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Ravintoloiden turvallisuustoimilla rakennetaan nyt asiakkaiden luottamusta ja sitä kautta varmistetaan koko toimialan tulevaisuutta.

Keväällä opittiin monia uusia toimintamalleja, joita rauhallisen kesän jälkeen nyt syksyllä saadaan pohtia vielä uudestaan, kun flunssat lisääntyvät ja koronatartuntojen määrä kasvaa. Antell rakentaa turvallista ravintolaympäristöä niin sopimus- kuin kuluttaja-asiakkaiden näkökulmasta.

– Päätavoitteena, nyt kuten ennenkin, on rauhoittava ja kaikkia aisteja hivelevä ravintolaelämys. Sen eteen vain tehdään nyt hiukan enemmän ja erilaisia asioita kuin ennen, Antellin kaupallinen johtaja Mari Kähkönen sanoo.

MaRa Ry:n omavalvontaohjeistukset ja THL:n ohjeet käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä säätelevät kaikkien ravintoloiden toimintaa. Asiakastiedotteet ovat näkyvillä ravintoloiden sisäänkäyntien yhteydessä ja käsidesit ravintolatilassa muistuttavat uuden ajan turvallisuuskäytänteistä. Silti moni pohtii ravintolassakäyntejään turvallisuuden näkökulmasta. Noudattavatko kaikki turvallisuusohjeita, riittävätkö tiedotteet?

– Osa ihmisistä välttelee asiointia paikoissa, kuten ravintoloissa, joissa voi joutua lähikontaktiin vieraiden kanssa. Oma tuntumani on, että suurin osa kuluttajista uskaltaa kuitenkin tulla ravintoloihin, kun voi varmistua, että turvallisuusnäkökohdat on huomioitu. Nyt kuitenkin koronasta tiedetään jo enemmän kuin keväällä: se ei tartu ruoasta eikä kovin helposti pinnoistakaan, vaan enemmänkin läheisistä ihmiskontakteista.

Antellilla turvallisuustyötä  halutaan tehdä avoimesti mutta sitä tuputtamatta. Sillä, mitä ja miten ravintolasalissa tehdään, on asiakkaiden turvallisuuden tunteen kannalta ohjekylttejä merkitsevämpi rooli. Kähkösen mielestä henkilöstön roolin merkitystä ei voi liikaa korostaa tässäkään – jos työntekijällä on hyvä ja turvallinen olo, se välittyy myös asiakkaisiin.

– Henkilökunnallamme on käytössä visiirit ja pöytiä sekä muita pintoja pyyhitään säännöllisesti desinfioivilla pesuaineilla. Näin teemme osaltamme työtä sen eteen, että niin henkilökunnan kuin asiakkaiden turvallisuus on huomioitu, eikä asia jää taka-alalle. Lisäksi kaikki henkilökuntamme jäsenet osaavat kertoa tarvittaessa asiakkaille turvallisuuskäytänteistämme.

Visiirit on otettu asiakkaiden keskuudessa luontevasti vastaan. Niihin kuten maskeihinkin aletaan jo tottua ja niiden viesti on luottamusta luova. Antellin henkilöstöravintoloissa kävijöistä jokunen saattaa silloin tällöin kysyä turvallisuus- ja hygieniakäytänteistä, mutta muuten asian tiimoilta ei käydä ravintoloissa keskustelua.

Sopimusasiakkaiden kanssa vuoropuhelua sen sijaan käydään tiiviisti.

– Monet yritysasiakkaamme pohtivat omien työntekijöidensä turvallista toimistolla työskentelyä. Jos ollaan töissä toimistolla, myös henkilöstöravintolassa käymisen pitää olla turvallista. Meille on kriittisen tärkeää olla turvallinen ravintolakumppani kaikille asiakkaillemme ja huomioimme erittäin mielellämme omien turvallisuusohjeidemme lisäksi myös mahdolliset sopimuskumppaneiden omat ohjeistukset. Tällaisia voivat olla esimerkiksi porrastetut ruokailuajat tai sisään- ja uloskäyntien poikkeusajan ohjaus.

Kähkösen mukaan Antellilla on viranomaisohjeiden pilkulleen noudattaminen dna:ssa. Jokainen ravintola joutuu kuitenkin itse pohtimaan, miten ohjeiden soveltaminen käytännössä toteutetaan ja pitkän pandemiavuoden jälkeen moni asiakas miettii jo sitäkin, voiko turvallisuusohjeistuksesta tehdä myönteistä; ei kielteisiin mielleyhtymiin ohjaavaa.

– Turvallisuustyö kannattaa olla omannäköistä, osa ravintolan brändiä: yhdessä kahvilassa kesällä näin käsidesipullon laitettuna hempeän kuvioituun astiaan kukkakimpun viereen. Nämä ovat hyviä inspiraation lähteitä kaikille ja voimme yhdessä oppia niistä. Siksi vuoropuhelu pandemiaan liittyvästä turvallisuustyöstä on tärkeää – se, että ravintolat selviävät, on koko toimialan etu. Siinä isossa tehtävässä pienet jutut voivat olla hyvin tärkeitä.

Kaikilla toimialoilla ja niin ravintola-alallakin juuri nyt luottamus rakennetaan yhdessä. Asiakkaiden pitää tuntea itsensä turvalliseksi ravintolassa ja toisaalta ravintoloiden tulee luottaa asiakkaisiin, että he osaavat toimia oikein.

– Ihmiset alkavat tottua uuteen normaaliin ja meilläkin turvallisuusviestintää tehdään muun brändiviestinnän lomassa. Ruoka ja asiakaspalvelu ovat kuitenkin edelleen pääasiassa. Turvallisuusseikkojen tultua varmistetuiksi jokainen asiakas voi jatkossakin istua rauhassa ruokapöytään ja nauttia. Hyvään ruokahetkeen vaikuttavat hyvät toimivat jutut, kuten maukas ravitseva ruoka, ystävällinen asiakaspalvelu, virkistävä miljöö ja kaunis kattaus.

Ravintola Antell Explorer, Helsinki. Kuva: Iiro Rautiainen.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941