Muikea Muikku

Muikea Muikku avaa tunnettujen helsinkiläisten oluttupien uuden aikakauden.

Moni ikimuistoinen ilta on istuttu Punavuoren Ahvenessa tai Janoisessa Lohessa, jotka ovat Helsingin tunnetuimpia olutravintoloita jo usean vuosikymmenen takaa.

Ns. kalaravintoloiden tarina alkoi 1980-luvulta, kun ketjun perustaja Juha Lehto asui Amsterdamissa ja ihastui paikallisiin Brown Café -tyylisiin olutkahviloihin. Siitä alkoi omaleimaisten helsinkiläisten olutravintoloiden tarina, joka on poikkeuksellinen muutoksille herkällä ravintola-alalla. Kalaravintoloiden rouhean kodikas tyyli on pitänyt pintansa kautta vuosien. Vaikuttaa, että toimintaa ohjataan visiosta ja sydämestä – ei niinkään nopeasti muuttuvista trendeistä – käsin. Mutta katsotaanpa hiukan tarkemmin.

Takaisin Helsinkiin muutettuaan Lehto perusti ensimmäisen olutravintolansa, Janoisen Lohen, Linnankoskenkadulle Taka-Töölöön tammikuussa 1992. Vain muutama päivä myöhemmin aukesi vanhan Tennispalatsin tiloihin Vastarannan Kiiski, joka nykyisin sijaitsee Etu-Töölössä.

Amsterdamilaisen oluttupien ihmisläheisyys, yhteisöllisyys ja iloisuus viehättivät Lehtoa. Hän oli käynyt pubeissa usein seuraamassa esimerkiksi jalkapallo-otteluita, mikä kuului olennaisena osana sikäläiseen kulttuuriin. Tätä samaa kulttuuria hän halusi tuoda Suomeenkin.

Kalaravintolat ja niiden lämminhenkisen olohuoneen konsepti otettiin heti hyvin vastaan Helsingissä. Tunnelman lisäksi ne keräsivät kiitosta laajan ja laadukkaan olutvalikoiman sekä hyvän palvelunsa takia.

Ihmisläheisempi ote asiakaspalvelussa oli Suomessa jotain täysin uutta. Asiakkailta kyseltiin tuttavallisesti kuulumisia ja tarjoilija saattoi jopa istahtaa samaan pöytään ja maistaa oluttakin.

Menestys tuotti pian kolmannen jäsenen kalaperheeseen vuonna 1994, kun Hilpeä Hauki avasi ovensa Vaasankadulle. Muutamaa vuotta myöhemmin Punavuori sai oman Punavuoren Ahvenensa vanhan ravintola Kannun tiloihin.

Vuonna 1999 avattiin viides kalaravintola, Leijuva Lahna, Iso Roobertin kadulle. Leijuva Lahna löysi myöhemmin vuonna 2012 uuden kodin Kampista, Eerikinkadulta.

Kuudes kalaperheen jäsen Kaunis Kampela avattiin vuonna 2001 Lauttasaareen, Lauttasaarentielle.

Mutta mistä juontaa juurensa oluttupien kalateema?

– Juha Lehto halusi ravintoloille suomalaiset nimet ja uudenlaista konseptia esitellessä mielikuva vastavirtaan uivista lohista tuli ensiksi mieleen. Oluttuvissahan sammutetaan janoa, joten siitä sukeutui nimi Janoinen Lohi. Vastarannan Kiiski sai taas nimensä siitä, että se piti aluksi perustaa Tavastian viereen Kamppiin mutta perustettiinkin lopulta vastapäätä Tennispalatsiin. Näin kala-aihio vakiintui, Muikean Muikun ravintolapäällikkö Marjut Tuominen kertoo.

Muikea Muikku Kalasataman kupeeseen

Uusin kalaravintolaperheen tulokas Muikea Muikku avattiin vuonna 2020 Verkkosaareen, osuvasti Kalasataman kupeeseen. Edeltäjistään Muikea Muikku poikkeaa siinä, että laadukkaiden oluiden lisäksi ravintolassa tarjoillaan myös ruokaa.

Ruokalistan suunnittelussa on haettu inspiraatiota niin Belgian merellisiltä alueilta kuin Ranskan ja Saksan keittiöistä. Ravintolassa tarjoillaan herkkuja sekä pääruokana että alkuruokina, joita voi halutessaan valita useampia ja nauttia erilaisia makuja kerralla.

– Muikeassa Muikussa voi tilata vaikkapa oluessa haudutettuja sinisimpukoita, täyteläistä belgialaisesta juustosta valmistettua piirasta tai esimerkiksi friteerattuja muikkuja parmesanranskalaisten ja kolmen eri dippikastikkeen kera. Aterioiden kyytipoikana tarjoillaan maukasta olutleipää, Tuominen kertoo.

Marjut Tuominen haluaa tarjota asiakkaille kiireettömiä ja nautinnollisia elämyksiä. Tuomisen mukaan onnistunut ravintolaelämys syntyy laadukkaista tuotteista ja palvelusta yhdistettynä tunnelmalliseen miljööseen. Kalaravintoloiden alkuperäisen idean mukaan Muikea Muikku haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden mutkattomaan oleskeluun ruuan, juoman ja seurapelien parissa.

– Onnistuneen ravintolaelämyksen tunnistaa mielestäni siitä, kun asiakas lähtee ravintolastamme tyytyväinen hymy huulillaan ja palaa asiakkaaksi uudelleen ja uudelleen. Haluamme olla asiakkaillemme kuin tuttu olohuone, jonne voi poiketa matalalla kynnyksellä hyvän ruoan ja juoman ääreen ystäviä tapaamaan.

Yksityiskohdat viimeistelevät ruokailunautinnon

Laadukasta asiakaskokemusta Muikeassa Muikussa viimeistelevät brändätyt lautasliinat ja kosteuspyyhkeet. Kuva: Iiro Rautiainen

Laadukasta asiakaskokemusta Muikeassa Muikussa viimeistelevät brändätyt lautasliinat ja kosteuspyyhkeet.

Lautasliinatehdas Fiblon oli Tuomiselle entuudestaan tuttu aiemmasta työpaikasta. Koska kokemus yhteistyöstä, tuotteista ja asiakaspalvelusta oli erittäin myönteinen, lautasliinatoimittajan valinta oli helppo.

– Panostamalla tasokkaisiin olutvalikoimiin sekä osaavaan ja luontevaan asiakaspalveluun olemme ansainneet asiakkaidemme luottamuksen. Ravintoloissamme kaikki juomasta, ruoasta ja palvelusta tunnelmaan on mietitty parhaan asiakaskokemuksen kannalta. Siksi myös lautasliinat ja kosteuspyyhkeet valitaan parhaimman laadun näkökulmasta, Tuominen kiteyttää.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Sini Huhtasalo, puh. 0400 943 941