Artikkeli

Aina voi pärjätä paremmin

Hyvän hallituksen jäsenen tunnistaa siitä, että hänellä on kyky auttaa eikä yhteistyö jää pelkästään ongelmien tunnistamiseen.
Jokaisella yrityksellä on asioita, joissa on hyvä kehittyä. Se on hyvä myöntää itselleen, toteaa Pekka Ekberg, joka johtaa yli 40 vuotta toiminutta perheyritystä toisessa sukupolvessa.

 

Lautasliinatehdas Fiblon alkoi 2010-luvun puolivälissä hakea hallitukseensa ulkopuolisia jäseniä. Pertti, Pekka, Anne ja Mikko olivat muodostaneet hallituksen vuodesta 2000, jolloin yhtiössä tapahtui sukupolven vaihdos.

– On olemassa näyttöä siitä, että yritykset, joissa on ulkopuolisia jäseniä, pärjäävät paremmin kuin ne, joissa ei ole. Parin vuoden ajan haastattelimme potentiaalisia vaihtoehtoja tusinan verran. Haimme kovaa kompetenssia ja meillä oli rima alusta asti korkealla. Tiesimme, mitä etsimme, Pekka kuvaa.

Fiblon tekee tarpeellisia hygieniatuotteita mm. ilmailun, meriliikenteen, ravintola- ja hotellitoimialojen toiminnan sekä asiakasarvon vahvistamiseksi. Tuotteet valmistetaan vastuullisesti lähiraaka-aineista.

– Parannamme maailmaa liina kerrallaan, Pekka valottaa.

Kokemusta ja osaamista

Hallitusammattilainen Pia Rautakorpi ja Oxfordissa kauppatieteitä vetävä Eero Vaara ovat tuoneet perheyhtiö Fibloniin vankkaa brändi- ja asiakasarvo-osaamista sekä strategista kyvykkyyttä yrityksen johtamiseen. Toimitusjohtaja Pekka Ekberg kiittelee hallitukselta saamaansa olkapäätä ja sitoutuneisuutta.

– Hallitustyö on kovaa työtä, eikä suinkaan vaan kokouksia ja viinereitä. Se on 24/7 -tehtävä, joka tuottaa yritykselle merkittävää apua, tietoa ja verkostoja.

Pekan mukaan omaan toimintaan helposti sokeutuu ja siksi on arvokasta, että löytyy kokemusta ja kompetenssia haastaa sekä keinoja kehittää.

– Hyvän hallituksen jäsenen tunnistaa siitä, että hänellä on kyky auttaa eikä yhteistyö jää pelkästään ongelmien tunnistamiseen. Esimerkiksi Eero Vaara toi mukanaan MIT:stä skenaariotyöskentelyä ja heidän professorien osaamisen hyödynnettäväksemme. Riippumattomat, ulkopuoliset hallituksen jäsenet ovat herätelleet yrityksen johtoa aina tavoitteista toimenpiteisiin. Heillä on ollut kyky nähdä arvoa ja menestystarinoita meidän itsestäänselvyyksissämme kuten vastuullisuudessa ja henkilöstöpolitiikassa.

Lisää luottamusta

Fiblonin hallitustyö on riippumatomien jäsenten myötä jämäköitynyt merkittävästi. Enää ei riitä, että yhtiön sisällä ymmärretään, mistä on kysymys.

– Valmistautuminen muuttuu. Se vaikuttaa arkipäiväiseen toimintaan, investointeihin sekä strategian johtamiseen. Positiivinen yllätys on ollut myös verkoston laajeminen. Tätä kaikkea tietoa ja osaamista ei olisi voinut paremmin muualta saada.

Hallituksen jäsenellä on vastuu yhtiön päätöksistä, resurssien käytöstä ja toimeenpanosta.

– Se on erilainen kuin konsultin vastuu. Hallituksen jäsen on usein myös taloudellisesti edullisempi vaihtoehto kuin konsultti, Pekka tähdentää.

Yritystoiminnan systemaattisuus lisää luottamusta rahoittajienkin suuntaan. Laskelmat, suunnitelmat ja skenaariot saavat hallitustyön myötä vahvempaa uskottavuutta.

– Luottamus on avainasemassa. Pitää olla uskallusta kertoa tosiasioita. Kannattaa muistaa, että hallituksen jäsen ei saa varastaa ideoita, eikä tehdä mitään muutakaan, mikä on yhtiölle vahingollista.

Kirjoituksen on toimittanut Leena Roskala/ Hallituspartnerit ry Satakunta ja kirjoitus on julkaistu alunperin 11.9.2021 Hallituspartnerit.fi -verkkosivuilla.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Maiju Kärki, puh. 020 123 6664