Artikkeli

Lautasliina – kustannus vai osa elämystä?

Voisiko ruokailua ajatella ilman servettiä? Yleensä vastaus on selkeä ei. Lautasliinalla on tehtävänsä ja paikkansa.

Tiedätkö mikä on lautasliinan perimmäinen tehtävä?

Lautasliina eli servetti on kattauksen viimeistelevä koriste, jota käytetään suun pyyhkimiseen ja vaatteiden suojaamiseen.

Määritelmä pitää sisällään kolme eri tehtävää:

  1. Lautasliinan on tarkoitus suojata vaatteita. Istuessamme pöytään avaamme lautasliinan ja asetamme sen syliimme. Tätä tarkoitusta varten lautasliinan on oltava riittävän kokoinen ja paksuinen. Postimerkin kokoinen liina ei suojaa ollenkaan ja ohut liina taas ei kestä roiskeita.
  1. Lautasliinaan pyyhitään suupielet. Pyyhintää varten liinassa pitäisi olla sopivasti imukykyä. Liian koristeellisesti painetun liinan imukyky on häivytetty, joten painoaiheita suunniteltaessa on hyvä huomioida imukyvyn säilyminen. Sopivan pehmeään liinaan on mukava pyyhkiä suupielet.
  1. Lautasliinat ovat koristeita, jotka viimeistelevät kauniin kattauksen. Tilaisuuteen tai teemaan sopivat värit ja kauniit taitokset vievät kattauksen visuaalisesti uudelle tasolle ja tekevät kattauksesta elämyksen.

Huomio ostohinnasta kokonaiskustannuksiin

Perinteisesti lautasliina nähdään välttämättömänä pahana, joka on pakko hankkia ja siksi sen ostossa on helposti kiinnitetty huomiota yksipuolisesti hintaan. Mitä pienempi hankintahinta, sitä parempi ratkaisu. Tällöin huomio kuitenkin kiinnittyy vain ostotapahtumaan, ei siihen paljonko liinoja kokonaisuudessaan käytetään. Kokonaiskustannus saattaa olla huima, vaikka kappalehinta olisi houkutteleva.

Valistunut ostaja selvittääkin ensin mikä tuote sopii käyttöönsä. Mitä tuotteelta toivotaan ja ennen kaikkea mitä kaikkea sillä voidaan ratkaista. Viisas valinta tarkoittaa sitä, että osataan valita oikea tuote oikeaan käyttöön.

Kokonaiskustannuksissa kannattaa huomioida muutkin lautasliinat kuin volyymiliina. Usein kilpailutuksissa kiinnitetään kaikki huomio volyymiliinaan ja muuhun liinakäyttöön ei välttämättä anneta selkeitä ohjeita. Tällöin seuranta jää helposti tekemättä. Vaikka volyymiliina olisi tarkkaan valittu ja kilpailutettu, saattaa muiden liinojen yhteenlaskettu kulutus olla yllättävän iso.

Hyvä yhteistyökumppani auttaa hallinnoimaan koko liinavalikoimaa niin, että kokonaisuus on selkeä ja ravintolan tavoitteita parhaiten palveleva elämyksiä unohtamatta.

Lautasliinalla voi luoda, vahventaa tai heikentää elämyksiä

Ravintolabisnes on entistä enemmän elämysbisnestä. Elämys syntyy kun saa jotain enemmän kuin odottaa. Elämys on sarja sattumia, mutta sen pohjalla on tarkoin harkittu kokonaisuus. Tuhannen taalan kysymys onkin, miten tuottaa entistä elämyksellisempää bisnestä pienevien resurssien ja kasvavien haasteiden paineissa?

Jokainen ravintola tarvitsee hyvän kumppanin ja asiantuntijan, joka osaa inspiroida, kun omat resurssit eivät riitä. Fiblonilla on viime vuosien aikana panostettu osaamiseen, asiantuntijuuteen ja vastuullisuuteen. Lähes neljän vuosikymmenen kokemus antaa hyvän pohjan osaamiselle ja jatkuva halu kehittyä takaa viimeisimmän tiedon.

Fiblon haluaa inspiroida ja sparrata ravintoloita hyödyntämään uusia trendejä ja erityisesti kannustaa jokaista löytämään oman kilpailuetunsa. Fiblonin nettisivut (=linkki) ja somekanavat pursuavat vinkkejä, ideoita ja tarinoita. Niistä saa hyötyä ja iloa erityisesti elämysten rakentamisessa.

Koska ravintolan menestyminen on monen asian summa, ei mitään osa-aluetta kannata jättää hyödyntämättä. Yksi aliarvostetuista ja alikäytetyistä elämysresursseista on kattaus ja siihen liittyvä esillepano.

Miten ravintola hyödyntää brändin asiakkaiden sometuksessa?

Asiakkaat ottavat annoksista kuvia ja kertovat mielipiteensä nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kuvien merkitys on kasvanut valtavasti. Hyvin brändätty ja mietitty lautasliina nousee arvoon arvaamattomaan.

Välttämättömyystuotteesta tulee osa visuaalista ilmettä ja houkutteleva annos tulee kuin huomaamatta merkittyä ravintolan brändin alle. Personoidun tuotteen hyöty moninkertaistuu. Näin myös erilaiset kampanjat saadaan mukaan viestintään helposti ja kustannustehokkaasti.

Asiantunteva yhteistyökumppani huolehtii, että tuote pysyy ajassa mukana. Nopeasti vaihtuvat kampanjat ovat arkipäivää ja personoidut lautasliinat nivotaan helposti osaksi kokonaisuutta. Lyhyt logistinen ketju helpottaa ja nopeuttaa hallinnointia.

Kestävämpi maailma liina kerrallaan

Mistä ravintoloitsija tietää tekevänsä viisaan valinnan?

Riittääkö se, että lautasliina on valmistettu vastuullisesti tuotetusta materiaalista? Tähän on helppo vastaus – ei riitä. Itse asiassa kaikkein tärkeintä on valita oikea tuote oikeaan käyttöön.

Onko tekstiilinen liina kestävämpi vaihtoehto? Tähän on helppo vastata kieltävästi. Olemme keränneet tietoa ja pohtineet asiaa laajasti blogissamme. Jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukea.

Fiblon on tehnyt biodiversiteettilupauksen lisätä tietoisuutta pöydän kattaukseen ja puhdistukseen käytettävien tuotteiden vastuullisesta valinnasta. Miksi? Koska vastuullisella valinnalla voi tukea luonnon monimuotoisuutta ja välttää turhien resurssien käyttöä. Fiblonin yritysvastuuraportti sisältää mittavan infopaketin vastuullisuudesta ja se löytyy verkosta osoitteessa digilehti.fiblon.fi.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Maiju Kärki, puh. 020 123 6664