Artikkeli

Ykköstrendinä personointi – näytä kuka olet

Jo muutaman vuoden ajan trendimaailmassa on nähty yksi nousija – personointi. Kilpailu kovenee, massa kasvaa, menestyjän on pakko erottautua. Personointi on mitä mainioin väline tähän.

Kun rakennamme yrityksellemme strategiaa, ovat ensimmäiset askeleet selviä. Miksi olemme olemassa? Mitä haluamme asiakkaillemme tarjota? Miten se eroaa muiden tarjoomasta? Luomme olemassaolomme oikeutuksen.

Sen jälkeen teemme muut suunnitelmat tukemaan tätä strategiaa. Onkin siis helppo ymmärtää, miksi personointi on tämän hetken ykköstrendejä. Kannattaako kopioida kilpailijoita vai luoda jotain omaa? Ensimmäinen keino on helppo, nopea ja edullinen, mutta jälkimmäinen tuottaa tulosta. Personoinnin ei tarvitse olla kallista räätälöintiä vaan se voi olla fiksua omien vahvuuksien korostamista.

Mitkä megatrendit ovat nousussa 2019?

Lifestyle Business Developer Anja Bisgaard Gaede nosti Heimtextil 2019 messuilla pitämässään luennossa esiin kuusi mielenkiintoista megatrendiä: digitalisaatio, mielenterveys, mikrovaikuttajat, omistajuus, vastuullisuus ja tunnedata.

Olen seurannut pitkään trendejä ja näistä edellä valituista digitalisaatio, omistajuus ja vastuullisuus ovat olleet pinnalla jo vuosia. Ne jatkuvat voimakkaina edelleen.

Digitalisaatio on tänään päivänselvää. Digitalisaatio on siirtänyt myös painopistettä tekstistä ääneen. Alexasta on tullut edelläkävijöille osa päivittäistä arkea ja he kokevat sen jopa ihmisenkaltaiseksi ystäväksi.

Omistajuuden merkitys on nykypäivänä vähentynyt ja sen rinnalle on noussut uusia muotoja ja prosesseja. Näistä on puhunut viime aikoina Suomessa esimerkiksi Esko Kilpi.

Vastuullisuus on ollut voimakkaasti nouseva trendi jo vuodesta 2008. Sen merkitys kasvaa ja syvenee edelleen ja sen osalta ajattelu on saanut uusia muotoja. Vastuullisuudesta on tullut yhä suurempi osa yritysten normaalia liiketoimintaa.

Mielemme terveys

Uudempina nousevina trendeinä näen mielenterveyden, mikrovaikuttajat ja tunnedatan. Mielenterveyteen liittyvät sairaudet ovat nousseet monessa maassa merkittävimmiksi työkyvyttömyyttä aiheuttaviksi sairauksiksi.

Mielenkiintoista on huomata, että tänä vuonna Lontoossa pidetään uusi tapahtuma Mad World 2019. Tähän aihepiiriin liittyvät läheisesti hyvinvointiin kytkeytyvät uudet palvelut ja keksinnöt. Haluamme retriitteihin, käytämme aikaa rentoutumiseen ja mindfullness on uusi musta. Jopa kauppakeskuksiin on ollut meditaatiotiloja. Nukkuminen on tämän aihealueen isompia haasteita. Nukummeko riittävästi, nukummeko hyvin? Erilaiset laitteet ja mittarit, nukkumiseen liittyvät tekstiilit ja keksinnöt ovat isossa nousussa.

Oletko jo ladannut itsellesi appin, joka hälyttää kerran tunnissa ja muistuttaa olemaan tekemättä mitään 15 sekunnin ajan? Oletko nähnyt ostoskeskuksissa uusia tiloja, joissa voit levähtää hetken? Viimeisin tutkimus kertoo, että kehomme lepää parhaiten puoli-makaavassa asennossa, ns. lepäilysängyssä. Ei siis vaakatasossa eikä istuen, vaan kallistettavassa tasossa. Pienikin hetki siinä auttaa kehoa rentoutumaan. Tulemmeko näkemään kauppakeskuksissa näitä lepäilysänkyjä?

Makrovaikuttajista mikrovaikuttajiin

Jos trendeihin on uskomista, niin makrovaikuttamisen aika alkaa olla ohi tai ainakin sen rinnalle on vahvasti noussut mikrovaikuttaminen. Pienempiin yleisöihin ja aiheisiin keskittyvät asiantuntijat saavat vähemmän seuraajia, mutta luovat merkittävästi enemmän vuorovaikutteisuutta ja sitä kautta myös tulosta. Huomio siirretään siis seuraajista vaikuttamiseen. Tämä on ollut nähtävissä jo aikaisemmin, mutta on nyt selvästi vahvistunut. Tähän on varmasti vaikuttanut myös sosiaalisen median algoritmien ja toimintatavan muutokset.

Bigdatasta tunnedataan

Bigdatan tilalle on noussut emotional data. Esimerkkinä tästä näkyy vastuullisuuden kaksijakoinen tilanne. Kuluttajat kertovat vastuullisuuden olevan entistä tärkeämpää. He ovat tutkimusten mukaan jopa valmiita maksamaan siitä. Miksi he kuitenkin käyttäytyvät toisin?

Ostopäätös tapahtuu alitajuisessa mielessä. Se tapahtuu puolessa sekunnissa. Jos halumme tietää miten ostoprosessi tapahtuu, meidän pitää tuntea asiakkaan käyttäytymisprosessi. Mielenkiintoinen tutkimus naisten ostokäyttäytymisestä kertoo esimerkiksi, että yksi kolmasosa nuorista naisista pitää vaatetta vanhana, kun on käyttänyt sitä kerran tai kaksi. Samaan aikaan, kun vastuullisuutta pidetään tärkeänä, voimme huomata, että se ei näy ostokäyttäytymisessämme.

Väritrendit 2019/2020

Väritrendit ovat pysyneet isoilta linjoilta ennallaan. Franklintill listasi Heimtextil messuilla viisi teemaa: Pursue play, Seek sanctuary, Go off grid, Escape reality ja Embrace indulgence.

Pursue play teeman mukaan tätä aikakautta leimaavat epävarmuus, poliittinen epävakaus ja ympäristöongelmat saavat meidät etsimään leikkisyyttä ja optimismia elämäämme sekä hakemaan pakoa todellisuudesta. Leikkiminen auttaa meitä löytämään merkitystä kaiken kaaoksen keskellä. Tämän teeman sisällä suunnittelijoita houkuttelevat estottomuus, koskettaminen ja kokeilevuus. Teeman adjektiiveja ovat vahva, rohkea ja huumorintajuinen. Iloiset ja leikkisät vahvat perusvärit ovat teeman ydinvärejä: punainen, keltainen ja sininen. Viivat, raidat, pilkut ja siksakit kuvaavat iloa ja spontaaniutta. Tekstiilit ovat pörröisiä, reikäisiä, eloisia, tekstuureja löytyy laidasta laitaan. Lasten maailma valtaa myös aikuiset.

Seek sanctuaryn pohjana on ajatus, että etsimme rauhaa ja hiljaisuutta. Materia ei enää takaa onnellisuutta. Arvostamme selkeästi määriteltyjä, toiminnallisia ja korkealaatuisia asioita ja esineitä. Yleisilme on minimalistinen ja ajaton. Beigen, harmaan ja valkoisen neutraalit sävyt yhdistyvät harmonisesti ja heijastavat levollisuutta, puhtautta ja raikkautta. White-on-white ruudukot ja raidat antavat syvyyttä minimalismiin ja neutraaliuteen.

Go off grid perustuu luontoyhteyden etsimiseen. Haluamme kokea asioita, jotka ovat päivittäisten rutiinien ulkopuolella. Haluamme löytää takaisin juurillemme, olla kekseliäitä, aktiivisia ja pyrkiä jopa rajoja ylittäviin kokemuksiin. Etsimme asioita, jotka ovat käytännöllisiä, kestäviä ja toiminnallisia. Inspiraationa tälle teemalle ovat ulkoilmaelämä ja armeijamaisuus. Väreinä näkyy urbaania harmaata yhdistettynä vahvaa sinivihreään ja khakiin. Kirkas oranssi on kuin pikantti mauste betonin, kerman ja beessin rinnalla.

Escape reality – virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus. Raja todellisuuden ja mielikuvituksen välillä hämärtyy. Luomme futuristisia maailmoja ja haemme digitaalista kosketusta. Tämä maailma lähes leijuu – herkullisia, nestemäisiä kuvioita ja kuoseja, jotka ovat lähes hypnoottisia. Väreinä violettia, punaista ja sinistä.

Embrace indulgence teeman mukaan korkealuokkaiset materiaalit, art deco elementit ja vankka käsityö muodostavat uuden luksuksen. Älykkäästi yhdistetyt rehelliset materiaalit, luovasti yhdistetyt ideat ja mutkaton runsaus luovat uudenlaista mukavuutta, kodikkuutta ja ”tuntoelämyksiä”. Rikas väripaletti burgundista syvään okraan yhdistettynä raikkaaseen lilaan. Paksut kankaat, runsas silkki ja uhkea sametti hehkuvat sensuellia lämpöä ja houkuttelevat kietoutumaan näihin. Tässä teemassa korostuu vahvat tunto- ja näköaistit.

Näkyvätkö väritredit ravintoloiden sisustuksessa?

Nämä väritrendit näkyvät siis suunnittelijoiden pöydillä, mutta jalkautuvatko ne ravintoloihin? Kaikki suunnittelu kannattaa aloittaa omista erityispiirteistä ja rakentaa kokonaisuus tukemaan sitä. Näistä väritrendeistä voi poimia ainakin leikkisää ja iloista värien käyttöä. Värien yhteentörmäys tuo tutuistakin väreistä uusia sävyjä esiin. Uusien, odottamattomien väriyhdistelmien luominen on virkistävää ja inspiroivaa. Uusi tapa yhdistellä värejä ja luoda väripareja voi aluksi tuntua lähes shokeeraavalta, koska olemme tottuneet säännönmukaisuuteen. Värillä leikittely on kuitenkin vaivan arvoista. Värien iloa lisäävää vaikutusta ei myöskään kannata unohtaa. Iloinen väri, parempi mieli.

Jos ravintolan kiinteä ilme on rakennettu hyvin värikkääksi, voidaan liinojen väri valita neutraalimmaksi. Toisaalta oman brändin ja ilmeen rajoissa voi välillä myös revitellä ja kokeilla. Ravintolan kiinteitä kalusteita ja rakenteita ei voida jatkuvasti vaihdella, mutta kattaus voidaan muuttaa toiseksi hetkessä helposti ja edukkaasti. Nyt jos koska kannattaa nostaa omat vahvuudet ja oma ilme esiin. Jos oma kiinnostus ei tähän riitä, kannattaa ottaa avuksi ammattilainen. Personointia ei voita mikään.

Kirjoittaja on pitkään tehnyt töitä trendien, värien ja elämysten parissa erityisnäkökulmana ravintolat ja niiden kehittäminen.

Laskutusohje

Toivomme, että lähetätte laskunne ensisijaisesti verkkolaskuina. Verkkolaskujen käsittely on sekä lähettäjälle että vastaanottajalle nopeampaa, luotettavampaa ja edullisempaa kuin paperilaskujen käsittely.

Operaattori

Apix Messaging Oy
(003723327487)

Verkkolaskuosoite

003703465487

OVT-tunnus

003703465487

Mikäli ette pysty lähettämään verkkolaskuja, pyydämme Teitä lähettämään jatkossa paperiset laskut ostolaskujen skannauspalveluun osoitteeseen:

Oy Fiblon Ab (Apix skannauspalvelu)
PL 16112
00021 LASKUTUS

Jotta skannauspalvelu voi kohdistaa laskunne, tulee tämä laskutusosoite tulostaa myös itse laskuun eikä pelkästään kirjekuoreen. Pyydämme Teitä myös huomioimaan, että tähän laskutusosoitteeseen ei saa lähettää muuta materiaalia kuin laskuja eli esimerkiksi tiedotusten ja markkinointimateriaalin postiosoite pysyy ennallaan.

Fiblon Oy:n sähköpostiskannauksen osoite: 003703465487@procountor.apix.fi

Lisätietoja laskutuksesta antaa: Maiju Kärki, puh. 020 123 6664